Verkiezingsuitslagen Turkije: AK-partij wint; wat gaat er nu gebeuren?

De AK-partij heeft, tot ieders verrassing, de herverkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen. De partij van premier Ahmet Davutoglu haalde maar liefst 49.29% van de stemmen, wat neerkomt op...
AK-partij wint verkiezingen
AK-partij wint verkiezingen

De AK-partij heeft, tot ieders verrassing, de herverkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen. De partij van premier Ahmet Davutoglu haalde maar liefst 49.29% van de stemmen, wat neerkomt op 23 miljoen stemmen. Hierdoor krijgen ze 313 zitjes in het parlement, waardoor geen coalitie nodig is en de AK-partij alleen kan regeren.

De grootste oppositiepartij van het land, de CHP, behaalde 25.49% van de stemmen. Dit komt neer op 12 miljoen stemmen en 134 stoeltjes in het parlement.

Uitslagen verkiezingen Turkije

Uitslagen verkiezingen Turkije

De MHP noteerde een verlies van bijna 5%, waardoor het nu slechts 42 zitjes krijgt. Dit, in tegenstelling tot de 80 die ze de vorige keer hadden behaald. Overigens mag de Koerdische partij, de HDP, van geluk spreken dat ze nog maar net boven de drempel zijn uitgekomen. Hiermee kunnen ze toetreden tot het parlement en zullen de zitjes niet in handen van de AK-partij komen. Ook de HDP noteerde echter wel een verlies. Het aantal stoelen dat ze hebben weten te bemachtigen is gedaald van 80 naar 59.

Vergelijking Turkse verkiezingsuitslagen

Vergelijking Turkse verkiezingsuitslagen

Het aantal vrouwen dat in het parlement zal zitten daalt met deze uitslagen van 97 naar 82 zitjes. Dit komt neer op ongeveer 15% van het totaal aantal mensen in het parlement.

Wat gaat er nu gebeuren in Turkije?

De AK-partij zal zoals gezegd alleen reageren. Dat wil zeggen dat alle ministeries in de handen van de huidige regering zal vallen. De oppositie vreest dat het nu nog lastiger wordt om te reguleren en de regering te controleren. Wel is het blij dat het niet 330 zitjes heeft weten te bemachtigen; dat had namelijk de weg geopend voor een referendum en dus de opheffing van het parlementaire systeem in Turkije.

Lees ook:   Wat houden de grondwetswijzigingen van de AK Partij in? Moet ik voor of tegen stemmen?

Overigens is het de eerste keer dat de HDP, de Koerdische partij, meer zetels heeft dan de Turkse nationalistische partij. Hiermee zijn zij nu de tweede grootste oppositiepartij in het land en dat is frappant te noemen. Het is afwachten wat dat voor gevolg gaat hebben.

In de wandelgangen wordt overigens gezegd dat Kemal Kilicdaroglu en Devlet Bahceli, de partijleiders van respectievelijk CHP en MHP, op zullen stappen. Kilicdaroglu gaf aan dat hij eerst de gang van zaken wil aanzien voordat hij hier wat over roept. Muharrem Ince wordt al genoemd als mogelijke opvolger van Kilicdaroglu.

Categorieën
Dossier: Turkse parlementsverkiezingen 2015Turks politiek
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close