Vals spel tijdens referendum zorgt voor pyrrusoverwinning AK Partij

De Turkse Verkiezingsraad (YSK) heeft tijdens het tellen van de stemmen schandalige besluiten genomen die de uitslag van het referendum direct beïnvloeden. De verkiezingsraad heeft namelijk aangegeven dat de stembiljetten...
Turkiye Referandum
Turkiye Referandum

De Turkse Verkiezingsraad (YSK) heeft tijdens het tellen van de stemmen schandalige besluiten genomen die de uitslag van het referendum direct beïnvloeden. De verkiezingsraad heeft namelijk aangegeven dat de stembiljetten zonder stempel toch wél geldig zijn, ondanks een eerdere uitspraak dat stembiljetten zonder stempel niet origineel zijn en dus niet geldig mogen of kunnen zijn. Momenteel lijkt het ja-kamp met 1.2 miljoen stemmen voor te lopen, terwijl er 1.5 miljoen stembiljetten zonder stempel zijn en de CHP een officiële klacht heeft ingediend over 60% van de stembussen doordat deze mogelijk corrupt zijn.

Hier een video waarin stembiljetten die niet door de YSK zijn uitgegeven, worden vervalst.


Mühürsüz pusulalara mühür basıldı

De oppositie is woest op de verkiezingsraad en stelt dat er is gespeeld met de uitslagen en dat er een oneerlijke strijd is met de AK Partij en de verkiezingsraad, die zich partijdig opstelt. Hierdoor zou de uitslag van het referendum ongeldig moeten worden verklaard. Op Twitter en andere social media kwamen al meldingen van mensen die stembiljetten vervalsen en meerdere stemmen tegelijkertijd uitbrachten. Ook werd een parlementariër van de CHP verrast door het feit dat iemand anders een stem had uitgebracht op zijn naam.

Overigens heeft ook de HDP aangegeven dat er is gespeeld met de uitslagen en dat het een klacht gaat indienen. Uiteraard is het nu de vraag wat er met die klachten gaan gebeuren. Hoogstwaarschijnlijk helemaal niets, waardoor deze pyrrusoverwinning “gewoon” geldig zal worden verklaard door de handlangers van Erdogan en de AK Partij.

 

Lees ook:   "Liefdadiger" Reza Zarrab gearresteerd in Amerika

Grote steden zeggen NEE

De drie grootste steden van Turkije, namelijk Istanbul, hoofdstad Ankara en Izmir zeggen allen NEE tegen de veranderingen die door de MHP en AK Partij zijn samengesteld. Opvallend: het is voor het eerst sinds 1946 (73 jaar) dat een rechtse partij een verkiezing verliest in Istanbul.

Overigens werden in de grote steden Eskisehir, Antalya en Adana ook NEE gestemd. De meerderheid in deze steden is dus tegen het systeem van Erdogan.

Daarnaast is er een “NEE” uit de stembussen van premier Binali Yildirim en MHP-leider Devlet Bahçeli gekomen. Het merendeel van de steden waarin MHP de overgrote meerderheid had, heeft “NEE” gestemd, wat erop duidt dat de achterban van Bahçeli niet heeft geluisterd naar hun leider. De Koerdische bevolking, daarentegen, stemde vaker “JA” dan initieel werd verwacht.

Schandaal na schandaal

In Istanbul krijgen burgers geen toegang om te zien hoe de stemmen worden geteld, terwijl dat officieel wel mag.

Sinan Ogan

_95662303_68c9430a-d24d-44cc-b409-fe4e18f89294

Stembiljetten zonder stempel zouden nimmer geaccepteerd mogen worden in de tellingen.

Categorieën
Dossier: Turks Referendum Grondwetswijziging 2017OpinieTurks nieuws & opinieTurks politiek
3 Reacties op dit bericht
 • Mustafa
  16 april 2017 at 23:27
  Plaats een reactie

  Turksgeluid, wees geen papagaai…
  Als ik vals zou spelen met verkiezingen zou ik dit niet met 1,3% gaan doen maar duidelijk met 10-15% echt het verschil maken!
  Zielig gewoon je bent niet mijn geluid als Turk!
  Olsan olsan batılıların 1 köpeği olursun ama bizde 1 ata sözü vardır: it ürür kervan yürür!
  Durmak yok yola devam

  • SiyahBeyaz
   17 april 2017 at 17:49
   Plaats een reactie

   Bize kâfir demiş Mütfî Efendi,
   Tutayım ben ana diyem Müselmân,
   Vardıkda yarın Rûz-i Cezâ’ya,
   İkimiz de çıkarız anda yalan!

   🙂

 • Vals spel tijdens referendum zorgt voor pyrrusoverwinning AK Partij | Bizbize
  2 mei 2017 at 22:39
  Plaats een reactie

  […] Source link […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close