Turkse stembussen geopend

Vandaag gaan de Turkse burgers wederom naar de stembus om te stemmen op hun partij. Enkele maanden geleden gebeurde dit ook, maar Erdogan en de zijne konden geen coalitie...
stemmen Turkije 1 november 2015
stemmen Turkije 1 november 2015

Vandaag gaan de Turkse burgers wederom naar de stembus om te stemmen op hun partij. Enkele maanden geleden gebeurde dit ook, maar Erdogan en de zijne konden geen coalitie smeden, waardoor nu dus weer gestemd moet worden. Dat was de eerste keer dat de AK-Partij, opgericht door o.a. Erdogan, de absolute meerderheid in het parlement verloor. Vandaar dat de president nu extra gemotiveerd is om zijn gram te halen door de oppositiepartijen te verpulveren.

De opiniepeilingen spreken echter niet in zijn voordeel. De grootste oppositiepartij, CHP, lijkt een forse stijging te gaan boeken. Uiteraard is dit slechts een prognose en kan er van alles gebeuren in het land waar het niet heel gek is als er stemmen verloren gaan en / of gestolen worden door AK-Partij sympathisanten. Ondanks alles, is de kans erg groot dat er weer onderhandeld moet gaan worden over een coalitie. Dat impliceert eigenlijk ook dat er een kans is dat na vandaag weer verkiezingen uitgeschreven zullen worden, want we hebben al eerder gezien dat Erdogan niet happig om zijn partij te laten regeren middels een coalitie. Dit, omdat hij bang is dat al zijn vuile was boven water zal komen en hij berecht zal moeten worden.

Overigens zijn er 54 miljoen stemgerechtigden in Turkije. Hiervan hebben er 1.3 miljoen mensen al in het buitenland gestemd. In Nederland was dit aantal rond de 115.000 mensen.

 

 

Lees ook:   Turken kunnen stemmen in Ahoy Rotterdam, Amsterdam en Deventer
Categorieën
Dossier: Turkse parlementsverkiezingen 2015
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close