Turkse regering gevormd; schoonzoon Erdogan minister

Naast de perikelen rondom de neergeschoten Russische gevechtsvliegtuigen, was het ook een belangrijke dag voor de Turkse politiek. De 64ste Turkse regering werd namelijk vandaag gevormd. De AK-partij, die...
64ste regering Turkije
64ste regering Turkije

Naast de perikelen rondom de neergeschoten Russische gevechtsvliegtuigen, was het ook een belangrijke dag voor de Turkse politiek. De 64ste Turkse regering werd namelijk vandaag gevormd. De AK-partij, die met 49% van de stemmen, de grootste partij van het land wist te worden, kreeg hiermee het recht om de ministeries van een minister te voorzien. Er werd vooraf veel gespeculeerd of het premier Davutoglu of president Erdogan was die de mensen aanwees, maar na vandaag lijkt het meer Erdogan te zijn die de keus heeft gemaakt. Zo is schoonzoon van president Erdogan, Berat Albayrak, Minister van Energie en Duurzame Ontwikkeling geworden.

Berat Albayrak minister

Berat Albayrak

Dat is vooral tragisch, omdat Berat Albayrak nog nooit een volledige kalenderjaar in het parlement heeft gezeten. Nu wordt hij direct het hoofd van een van de belangrijkste en tegelijkertijd lastigste ministeries. De 37-jarige Albayrak stapte in 2004 het huwelijksbootje in met Esra Erdogan; de dochter van president Erdogan. Sindsdien ging het snel met de carrière van Albayrak. Zo werd hij de CEO van meerdere bedrijven, schreef hij columns voor de krant Sabah en werd hij parlementariër in 2015. Vanwege het stuklopen van de coalitieonderhandelingen, duurde dit slechts een paar weken. Blijkbaar was dat voldoende om hem tot minister te promoveren.

Soylu en Türkeş

Ook opvallend is het feit dat Süleyman Soylu en Tugrul Türkeş een zetel hebben weten te bemachtigen. De twee waren tot vorig jaar nog felle tegenstanders van Erdogan, maar dit jaar veranderde het een en ander waardoor het geslijm

In het onderstaande filmpje bekritiseert Türkeş, – toen nog parlementariër van MHP – het beleid van de AK-partij en beweert (lees: zweert) dat de beruchte vrachtwagens niet naar de Turkmenen, maar naar IS gingen.

Lees ook:   18 maart 2015: 100 jaar sinds Çanakkale overwinning

Nu is Türkeş een van de vicepremiers van het land. Er wordt niet voor niets gezegd dat de de politiek houdt van draaikonten.

Soylu ging nog een stap verder en haalde keihard uit door te stellen dat Erdogan een corrupte politicus wiens enige doel de sultan zijn, is. Hierna deed hij afstand van zijn uitspraken en gaf aan dat ie voor altijd bij Erdogan zal zijn, “al zullen ze me doodslaan”, aldus Soylu.

Babacan

Door veel AK-partij fanaten gezien als een van de succesvolste ministers van de laatste jaren, Ali Babacan, wist de lijst niet te halen. Zijn positie als Minister van Economische Zaken heeft hij moeten afstaan aan Mustafa Elitaş. Babacan baarde opzien door Erdogan tegen te spreken in de kwestie met de Turkse Lira. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid de reden zijn geweest dat hij niet meer hoeft terug te keren. Er wordt gespeculeerd dat hij een sleutelrol zal spelen in de, naar alle waarschijnlijk, nieuwe partij van ex-president Abdullah Gül.

De volledige lijst van de 64ste Turkse regering is als volgt:


 

Premier: Ahmet Davutoğlu

Vicepremiers: Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Yalçın Akdoğan, Yıldırım Tuğrul Türkeş, Lütfi Elvan

Minister van Justitie: Bekir Bozdağ

Minister van Gezin en Welzijn: Sema Ramazanoğlu

Minister Europese Zaken: Volkan Bozkır

Minister van Wetenschapsbeleid: Fikri Işık

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Süleyman Soylu

Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: Faruk Çelik

Minister van Handel: Bülent Tüfenkçi

Minister van Binnelandse Zaken: Efkan Ala

Minister van Ontwikkelingssamenwerking: Cevdet Yılmaz

Minister van Cultuur & Toerisme: Mahir Ünal

Minister van Financiën: Naci Ağbal

Minister van Onderwijs: Nabi Avcı

Minister van Defensie: İsmet Yılmaz

Minister van Milie en Ruimtelijke Ordening: Fatma Güldemet Sarı

Minister van Buitenlandse Zaken: Mevlüt Çavuşoğlu

Minister van Economische Zaken: Mustafa Elitaş

Minister van Energie en Duurzame Ontwikkeling: Berat Albayrak

Lees ook:   Meldingen van auto's zonder kenteken bij stembussen tijdens verkiezing

Minister van Jeugd en Sportzaken: Akif Çağatay Kılıç

Minister van Water en Bosbouw: Veysel Eroğlu

Minister van Volkgezondheid: Mehmet Müezzinoğlu

Minister van Transport & Communicatie: Binali Yıldırım

Categorieën
Turks nieuws & opinieTurks politiek
1 reactie
 • Waarom ik anti-Erdoğan ben – TurksGeluid
  17 oktober 2016 at 13:04
  Plaats een reactie

  […] Fukushima en Chernobyl zeggen Erdogan dan ook niet veel. Maar hey, wat maakt het ook uit, als het maar wat extra geld oplevert voor hem en zijn handlangers. De rest boeit niet zo. Dus zo raar is het niet dat de schoonzoon van Erdoğan nu de Minister van Energie en Duurzame (!) Ontwikkeling is geworden. […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close