Turkse Ilayda Şamilgil gekozen voor NASA project

Het onderwijssysteem in Turkije is zo chaotisch als maar zijn kan, maar gelukkig hebben we een handjevol slimme studenten die zich weten te ontworstelen aan de greep van de...
Ilayda Samilgil

Het onderwijssysteem in Turkije is zo chaotisch als maar zijn kan, maar gelukkig hebben we een handjevol slimme studenten die zich weten te ontworstelen aan de greep van de status quo. Hier zien we het belang van wilskracht en koppig zijn; als je gelooft in jezelf en niet opgeeft als een instantie of een paar personen je onderzoek en bevindingen niet kunnen waarderen, dan kan je het ver schoppen. Je kunt het immers altijd nog een stapje hogerop proberen en dat is ook exact wat de Turkse Ilayda Şamilgil deed.

TÜBITAK

Şamilgil’s project met de naam “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem”, dat vrij vertaald neerkomt op “De snelle, goedkope en draagbare manier om de watergehalte van vloeibare stoffen met een magneet te meten”, werd tijdens een wedstrijd afgewezen door TÜBITAK. TÜBITAK is het instituut voor wetenschappelijk en technologisch onderzoek in Turkije en werd op social media ook hevig geprotesteerd toen bekend werd dat Ilayda’s project de “First Step To Nobel Prize In Physics” (FSNP) wedstrijd won.

Ilayda nieuws

Hetzelfde project kwam in Turkije dus niet eens in aanmerking voor een prijs, maar in Polen, waar de wedstrijd werd gehouden, begrepen ze Ilayda en haar uitvinding wel. De jury koos tussen 5000 projecten, afkomstig uit 70 verschillende landen, voor die van haar.

Overigens is dit niet de eerste keer dat TÜBITAK een misstap begaat. Eerder werden projecten van Can Altineller van de tafel geveegd, waarna hij tot tweemaal toe een eerste prijs wist te halen bij het FSNP. Ook Barış Paksoy was het slachtoffer van het instituut, ditmaal werd als reden gegeven dat hij “te jong is om zoiets te kunnen bedenken”.

Lees ook:   Secularisme discussie geopend; slechte tijden in Turkije breken aan

Waar is het goed voor?

Ilayda’s project is eigenlijk heel “simpel”. Als je een magneet in het water zet, dan gebeuren er dingen die je niet met het oog kan waarnemen. De wateroppervlakte verandert dan van vorm en hiermee kun je achterhalen hoeveel procent water er in vloeibare stoffen zit. Ilayda heeft zelf aangegeven dat het consumenten en bedrijven gaat helpen om de prijs – kwaliteitsverhouding van producten te kunnen bepalen. Hiermee zou je bijvoorbeeld kunnen traceren hoeveel procent water er in een melkpak zit oftewel: hoe kwalitatief het is.

Şamilgil kwam al eens eerder in het nieuws doordat ze radongas – een kankerverwekkende stof- metingen deed in metrostations in Istanbul.

NASA

We mogen TÜBITAK eigenlijk wel dankbaar zijn dat ze dit soort ongein niet meer hoeft mee te maken. Ilayda is namelijk na haar succes aangenomen op de prestigieuze Cornell University in de Verenigde Staten. Hier zal zij ook deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek voor de NASA, waar ze zal helpen om het Mars project te finaliseren.

Ilayda Samilgil

Turkije

Maar natuurlijk zijn wij niet verbaasd over dit incident. Ik ben eigenlijk heel blij dat zij niet meer in Turkije hoeft te vertoeven, omdat het simpelweg niet gewaardeerd wordt. Als een gerenommeerde instituut als TÜBITAK al dit soort fouten maakt, dan kan je eigenlijk niks zinnigs verwachten van een land. Vooral niet als je ministers zich er ook mee gaan bemoeien en dingen als “wij zijn een islamitisch land, wij kunnen, gelet op onze geografigische ligging, geen uitvinders voortbrengen”, gaan uitkramen.

Lees ook:   Turkije hard op weg naar regimeverandering

Vergeet ook niet dat Turkije al eerder een gouden kans om zeep heeft geholpen doordat het de Köy Enstitüleri heeft opgeheven. Ook dit gebeurde omwille van ideologische redenen.

Gelukkig hebben we nog mensen als Ilayda en bijvoorbeeld een Aziz Sancar, die niet opgeven en hun dromen achterna gaan. Deze mensen waarderen het belang van een regime waarin je niet wordt tegengehouden door geloof en / of cultuur, maar wordt gewaardeerd voor wat je doet en zegt. We zullen afsluiten met de wijze woorden van Ilayda.

“Toen ik hoorde dat Aziz Sancar een nobelprijs won, voelde ik me net als elke andere Turk, vereerd. Ik vind het heel goed dat hij zijn prijs heeft opgedragen aan Atatürk. Dit omdat Atatürk de persoon is die in Turkije heeft gezorgd voor een omgeving waarin je vrij kunt denken, doen en of geloven in wat je wilt.  Als Atatürk er niet zou zijn geweest, had ik op school waarschijnlijk nooit de lessen kunnen volgen die mijn project mogelijk maakten.

Mijn tip aan iedereen: ga je dromen achterna”

Aan deze wijze woorden kunnen wij niet tippen. De volwassenen die trachten het land te leiden, kunnen nog een hoop leren van deze 18-jarige meid.

Ilayda Samilgil

Ilayda aan het werk

Categorieën
OpinieOpmerkelijk
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close