Binali Yıldırım nieuwe premier van Turkije

Binali Yıldırım is een bekende naam in de Turkse politiek. Deze 61-jarige politicus van Koerdische komaf is sinds het aftreden van Ahmet Davutoğlu, de nieuwe premier van Turkije. Achtergrond...
Binali Yildirim
Binali Yildirim

Binali Yıldırım is een bekende naam in de Turkse politiek. Deze 61-jarige politicus van Koerdische komaf is sinds het aftreden van Ahmet Davutoğlu, de nieuwe premier van Turkije.

Achtergrond

Yıldırım werd geboren in Refahiye, in de provincie Erzincan. Hij studeerde aan de Technische Universiteit van Istanboel. Tussen 1994 en 2000 was hij directeur van de veerdienst van Istanboel. Van 2002 tot 2013 en van 2015 tot 2016 was hij met enkele korte onderbrekingen minister van Transport. In mei van dat jaar werd hij verkozen tot leider van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

Erdoğan

Binali Yıldırım is benoemd tot premier nadat Davutoğlu geforceerd werd af te treden. Dit door toedoen van president Erdoğan, die nog meer macht wil en hiervoor een van zijn beste vrienden Binali Yildirim heeft ingeschakeld. Yildirim deed al een toezegging om Erdoğan nog meer macht te geven en is al begonnen om Erdoğan onvoorwaardelijk te steunen. Zo is Yıldırım ook een voorstander van het presidentieel systeem, in tegenstelling tot Davutoğlu, die pleitte voor het doorzetten van het parlementair stelsel.

Een ding is zeker: Turkije wacht nog zware tijden met deze marionet ‘aan het roer’.

Lees ook:   Ontploffing bij Turks cultureel centrum in Stockholm
Categorieën
OpinieTurks nieuws & opinie
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close