Turkije schiet Russisch gevechtsvliegtuig neer

Boven de Turkse grens met Syrië is een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten. Het vliegtuig van het type Su-24, zou het Turkse luchtruim hebben binnengevlogen waarna de Turkse...

Boven de Turkse grens met Syrië is een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten. Het vliegtuig van het type Su-24, zou het Turkse luchtruim hebben binnengevlogen waarna de Turkse piloten meerdere malen hebben gewaarschuwd. Toen de Russen daar bleven vliegen, hebben de Turken het vliegtuig neergehaald. Als bewijs heeft het leger van Turkije radarbeelden vrijgegeven. President Erdogan en het Russische ministerie van Defensie hebben dit bevestigd.

Rusland spreekt van een “ernstig incident” en betwijfelt of het de Turkse F-16’s waren die het vliegtuig neerschoot. Zij denken dat er vanuit de grond werd geschoten.

Overigens is het vliegtuig op Syrisch grondgebied neergestort. Het toestel kwam neer bij het dorp Yamadi, ongeveer veertig kilometer van de Syrische havenstad Latakia.

Piloten

Turkse media melden dat twee piloten zichzelf met een schietstoel uit het sneldalende vliegtuig bevrijdden. Een van hen kwam volgens de nieuwszender CNN Turk in handen van Turkmeense strijders. Russische gevechtshelikopters zijn nu op zoek naar de twee piloten.

De Turkmenen zijn een aan de Turken verwante etnische groep die in de landen van de regio minderheden vormen. De Turkmeense ‘brigades’ zijn tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad en van de jihadisten.

Turkse leger (TSK)

Het Turkse leger beweert dat het Russische vliegtuig binnen 5 minuten tot 10 keer toe het luchtruim heeft betreden en is gewaarschuwd. Daarnaast is melding gemaakt van het feit dat er twee Turkse dorpelingen gewond zijn geraakt door de vliegtuigonderdelen die overal verspreid liggen.

Als bewijs voor de schending, heeft de TSK de onderstaande radarfoto gepubliceerd.

Radar foto TSK Russisch vliegtuig

Blauw: grenzen Turkije. Roze: route Russisch vliegtuig

Poetin

President Vladimir Poetin heeft met spoed zijn Veiligheidsraad bijeengeroepen. Hij beweert dat het vliegtuig nooit op Turks grondgebied is geweest en alsmede nooit beschoten had mogen worden. Tevens wordt gezegd ze hier bewijs van zullen aanleveren.

Lees ook:   AK Partij komt met wetsvoorstel om verkrachting legaal te maken

Poetin was gisteren nog lovend over zijn piloten in Syrië. Hij vertelde tijdens zijn bezoek aan Iran, dat hij de situatie in Syrië als positief ervoer.

Categorieën
Turks nieuws & opinie
1 reactie
 • Max
  25 november 2015 at 14:30
  Plaats een reactie

  In Europa word de luchtruim ook door de Russen incidenteel geschonden. Europa begeleid de Russen dan netjes naar Rusland…!! Turkije is een van de sponsors van IS en Turkije verhandelde de illegaal verkregen olie van IS.Weg met die huichelachtige regering en gooi ze uit de NAVO voorde rest meegesleept wordt in een wereldoorlog.

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close