Turken kunnen stemmen in Ahoy Rotterdam, Amsterdam en Deventer

Na de mislukte coalitieonderhandelingen, moeten de Turken in Nederland weer op pad om te stemmen  voor de parlementsverkiezingen die op 1 november 2015 in Turkije gehouden zullen worden. Nou,...
Waar kunnen Turken stemmen?
Waar kunnen Turken stemmen?

Na de mislukte coalitieonderhandelingen, moeten de Turken in Nederland weer op pad om te stemmen  voor de parlementsverkiezingen die op 1 november 2015 in Turkije gehouden zullen worden.

Nou, waar kunnen de Turken nou gaan stemmen? De Turkse gemeenschap in Nederland kan vijf dagen lang, vanaf 21 oktober tot en met 25 oktober hun stem uitbrengen in ofwel Ahoy te Rotterdam, Amsterdam RAI of Sporthal De Scheg in Deventer.

Niet lang geleden heeft het Turkse consulaat een mededeling geplaatst waarin wordt uitgelegd hoe Turken in Europa kunnen stemmen voor de verkiezingen die dus zullen plaatsvinden op 1 november 2015. Er moet wel het een en ander gedaan worden om überhaupt te kunnen stemmen. De Turken in het buitenland kunnen vanaf 21 oktober tot en met 25 oktober 2015 hun stem uitbrengen. We zullen in het kort uitleggen welke stappen er gevolgd moeten worden om naar de stembus te kunnen gaan:

 • Allereerst navigeer je naar de website van de Turkse Kiesraad (YSK). Deze is hier te vinden.
 • Hierna moet gecontroleerd worden of je ingeschreven staat in de “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”. Belangrijk is dat je Form B (adresverklaringsformulier) al eens hebt ingevuld en bekend is bij het consulaat. Zo niet, dan die je dit in te vullen en op te sturen. Je kunt checken of je ingeschreven staat via deze link
 • Als je naam ingeschreven staat bij het consulaat in Rotterdam of Amsterdam, dan hoef je niets meer op te sturen en kun je stemmen.
 • Mocht je niet ingeschreven staan, dan verzend je het adresverklaringsformulier op naar het consulaat. Deze kun je hier vinden: www.nvi.gov.tr. Let op: dit moet je dan uiterlijk 2 weken voor de verkiezingen hebben gedaan! Belangrijk is dat je het volledig en helemaal correct invult en daarnaast een kopie van je Turkse ID-kaart (voor – én achterkant) meestuurt. Let op: mocht je dit opsturen, dan mag je niet vergeten dat je het aangetekend (iadeli taahhütlü) moet opsturen. Als dat niet het geval is, worden ze niet gelezen. Daarnaast is het van belang dat het adres waarvandaan je de post verstuurt, gelijk is aan het adres dat je op het formulier hebt opgeschreven. Ook hier wordt op gelet. Tip: het is handiger als je persoonlijk naar het consulaat gaat en het daar afhandelt.
 • Als je ziet dat je wél ingeschreven bent, maar je adres verkeerd is, dan dien je persoonlijk naar het consulaat te gaan om bezwaar te maken. Dit kan dus niet per post. Let erop dat je je paspoort / ID en het formulier meeneemt.
Lees ook:   4 jaar cel na stelen stemmen voor de AK-Partij
Categorieën
Dossier: Turkse parlementsverkiezingen 2015
2 Reacties op dit bericht
 • Turken kunnen stemmen in Ahoy Rotterdam, Amsterdam en Deventer. | bmflorine
  12 oktober 2015 at 14:30
  Plaats een reactie

  […] Dit artikel stond eerder op turksgeluid.nl […]

 • Ergin
  17 oktober 2015 at 18:15
  Plaats een reactie

  Was de vorige keer ook zo, maar ik heb niets geraadpleegd. Heb met mijn Turkse ID gewoon kunnen stemmen.

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close