Aanslag Istanbul: 39 doden en dader voortvluchtig

Dit is een nieuwsitem van Ad.nl
Reina politie

De Turkse politie in Istanbul is met man en macht op zoek naar de schutter die vannacht rond 1.15 uur in nachtclub Reina 39 mensen doodschoot. De dader verwondde tijdens de aanslag ook 69 feestgangers. Het is nog onduidelijk wie precies achter de aanslag zit volgens Binali Yildirim, premier van Turkije.

Volgens Yildirim zijn de plaatselijke autoriteiten begonnen met het verzamelen van bewijs, maar weten zij nog niet genoeg om iets concreets te kunnen zeggen.

Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zijn vier van de slachtoffers er slecht aan toe. Inmiddels zijn er 21 slachtoffers geïdentificeerd, van wie er vijftien of zestien uit het buitenland afkomstig zijn. Aan het begin van de middag meldden de Turkse autoriteiten dat een aantal van de overledenen uit Saudi-Arabië, Marokko, Libanon en Libië kwam. Ook stierven een Turk met een Belgisch paspoort en een jonge Israëlische vrouw in de kogelregen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen bij de aanslag. Het consulaat in Istanbul houdt vinger aan de pols, aldus een woordvoerder. Later op de dag komen de Turkse autoriteiten waarschijnlijk met lijsten met namen van slachtoffers.

De Turkse politie is nog met man en macht op zoek naar de dader. Op weg naar binnen vermoordde de schutter een politieman en een burger om vervolgens in het wilde weg om zich heen te schieten. De autoriteiten gaan uit van een terroristische actie. Veel is echter nog onduidelijk, zoals het motief. De jacht is geopend op deze verdachte.

Lees ook:   Privé-gegevens van miljoenen Turken liggen op straat

Een slachtoffer zegt tegen de BBC: ,,Ik stond met mijn rug naar de deur, toen mijn man ineens zei: ‘Ga op de grond liggen’. Ik zag dat een man naar binnen rende en twee of drie mensen begonnen te schieten.” De vrouw viel daarna flauw en kwam pas weer bij toen ze door hulpdiensten werd afgevoerd. ,,Ze schoten gewoon in het rond. Op de vloer lagen allemaal lichamen.”

Volgens enkele ooggetuigen was de schutter verkleed als kerstman. Anderen zeiden juist dat de dader in het zwart gekleed was, met alleen een kerstmuts op. De Turkse premier Binali Yildirim heeft beklemtoond dat de berichten over een terrorist in een kerstpak onjuist zijn. Hij spreekt van één gewapende terrorist.

Ook minister Soylu van Binnenlandse Zaken zegt dat er één schutter was. Hij zou in andere kleren het pand hebben verlaten dan waarmee hij naar binnen was gerend, zo is op camerabeelden te zien. ,,Onze veiligheidsdiensten zijn met de benodigde operatie begonnen. Hij wordt zo snel als mogelijk gevangen.”

Kalm blijven

Ze proberen chaos te creëren, ons te ontmoedigen en ons land te destabiliseren met ver­schrik­ke­lij­ke aanvallen die zich richten op burgers

President Erdogan

Een slachtoffer wordt door ambulancemedewerkers afgevoerd.

Een slachtoffer wordt door ambulancemedewerkers afgevoerd. © AP

De Turkse president Erdogan zei in een geschreven verklaring dat Turkije tot het bittere eind zou vechten tegen alle aanvallen van terroristische groeperingen en hun sympathisanten.

,,Ze proberen chaos te creëren, ons te ontmoedigen en ons land te destabiliseren met verschrikkelijke aanvallen die zich richten op burgers. We zullen kalm blijven, dichter tot elkaar komen en nooit toegeven aan deze vieze spelletjes”, aldus Erdogan.

Lees ook:   Turks nieuws 30 maart 2016

Soylu noemt de aanslag een ‘slachting’. ,,Een waarlijk onmenselijke afslachting. ” Gouveneur Sahin sprak zich eerder al uit: ,,De kogels regende op een afschuwelijke manier neer op onschuldige mensen die daar waren om het nieuwe jaar te vieren en te genieten.”

Reina

Reina is een populaire uitgaansgelegenheid voor zowel Turken als buitenlanders. Ooggetuigen zeggen dat er tijdens de jaarwisseling zo’n zevenhonderd bezoekers in de nachtclub waren. CNN Türk sprak van vijf- à zeshonderd aanwezigen. Het Franse persbureau AFP meldt dat bezoekers van het feest de zeestraat de Bosporus indoken om aan de schutter te ontkomen.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak vanaf zijn vakantieadres in Hawaii zijn medeleven uit en bood de Turkse regering hulp aan. Tegen de Turkse krant Hurriyet zegt de eigenaar van Reina dat er extra veiligheidsmaatregelen waren genomen nadat Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwden voor een mogelijke aanslag. De Turkse regering heeft inmiddels verboden nog langer beelden en berichtgeving naar buiten te brengen over de aanslag. Volgens persbureau Bloomberg gebeurt dat ‘om de onderzoeken niet in gevaar te brengen’.

Aanslagen 2016

Reina is een bekende nachtclub waar vannacht ongeveer 700 gasten waren.

Reina is een bekende nachtclub waar vannacht ongeveer 700 gasten waren. © AFP

In het gebied rond de club is het volgens verschillende media druk met gepantserde politiewagens en ambulances. De nachtclub ligt in de wijk Ortakoy.

Istanbul is de grootste stad van Turkije. Er wonen 14 miljoen mensen. In Istanbul en in de hoofdstad Ankara werden in 2016 verschillende aanslagen gepleegd door Islamitische Staat (IS) en Koerdische rebellen. Daarbij kwamen meer dan 180 mensen om het leven.

De aanslag komt op een moment dat Turkije net bovenop de mislukte coup van afgelopen juli probeert te komen. De laatste maanden is er een serie van dodelijke bomaanslagen geweest in onder meer Ankara. Wie er achter de aanslagen zit, is niet altijd duidelijk. IS en Koerdische militanten worden aangewezen als daders.

Lees ook:   Davutoğlu maakt toerismeplan voor 2016 bekend
Categorieën
Turks nieuws & opinie
1 reactie
 • Aanslag Istanbul: 39 doden en dader voortvluchtig | bizbize.co
  5 januari 2017 at 15:04
  Plaats een reactie

  […] Source link […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close