Reacties na omstreden referendum Turkije

De reacties na de omstreden grondwetsreferendum in Turkije zijn niet bepaald mild te noemen. Hieronder een lijst met de verscheidene reacties. Burgers en CHP De oppositie en “nee-stemmers” hebben...
Ankara protesten
Ankara protesten

De reacties na de omstreden grondwetsreferendum in Turkije zijn niet bepaald mild te noemen. Hieronder een lijst met de verscheidene reacties.

Burgers en CHP

De oppositie en “nee-stemmers” hebben zich kritisch uitgelaten over het referendum. De oppositiepartij CHP eist dat het referendum ongeldig wordt verklaard en heeft al een officieel verzoek ingediend. Het probleem hierbij is wel dat het de Hoge Verkiezingsraad (YSK) was die de ontucht pleegde; dezelfde instantie waar de CHP de klacht in moest dienen (!). Overigens heeft de CHP aangegeven dat het ook het Sine-i Millet overweegt. Bij een Sine-i Millet trekt de partij zich terug uit het parlement en gaat het de straat op om een beweging te starten uit protest.

Ankara protesten

Ankara

Adana HAYIR

Adana

In steden zoals Istanbul, Adana en hoofdstad Ankara gingen al duizenden Turken de straat op om te protesteren tegen de misstanden tijdens het referendum. Zelfs “ja” stemmers lijken niet tevreden te zijn met de gang van zaken. Er heerst een sfeer waaruit blijkt dat de “ja” stemmers zich bewust zijn van de misstanden, maar niet heel veel mensen durven dit toe te geven omdat ze bang zijn voor represailles.

OVSE

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft aangegeven dat er mogelijk is gesjoemeld met minstens 2.5 miljoen stemmen. Hier de meest belangrijke items uit het rapport van de OVSE:

   • De kiezers hebben geen onafhankelijke / onpartijdige informatie gekregen over hetgeen waarover ze moesten stemmen
   • De noodtoestand in Turkije heeft het hele proces negatief beïnvloedt.
   • De “ja” en “nee” kampen hebben niet dezelfde rechten en mogelijkheden gekregen om propaganda te voeren” (oneerlijke verdeling)
   • Terwijl in de media de “ja” campagne veel ruimte kreeg, zorgde censuur en het opsluiten van journalisten dat burgers onvoldoende informatie kregen.
   • Burgers werden niet toegelaten om mee te kijken tijdens het tellen van de stemmen.
   • De gouverneurs hebben de rechten die ze verwierven door de noodtoestand alleen gebruikt om vrijheden te beperken.
   • De noodtoestand is uitgeroepen om de macht van de rechtspraak uit de weg te ruimen.
   • In het algemeen heeft het Turkse referendum de Europese standaarden niet gehaald. Wettelijk gezien was er geen mogelijkheid om het een democratische referendum te kunnen noemen.
   • De staatszender (TRT) die onafhankelijk en onpartijdig dient te zijn, heeft niet voldoende zendtijd gegeven aan de oppositie. Deze televisiezender heeft voornamelijk gehandeld voor de huidige AK Partij regering en de president (Erdogan). Tevens werden de bevoegdheden van de Hoge Verkiezingsraad (YSK) om straffen uit te delen, van hen afgenomen.
   • De politieke partijen en burgers die een “nee” campagne wilden voeren, werden belemmerd door de Hoge Verkiezingsraad.
   • Lokale ambtenaren namen deel aan “ja” campagnes.
   • Hoge ambtenaren bestempelden nee-stemmers als terroristen wat een negatief effect had op de gehele campagne.
   • “Nee” aanhangers werden door de politie belemmerd en met geweld een halt toegeroepen.
   • Tijdens het referendum waren op sommige plekken politieagenten die ID’s van stemmers controleerden.
   • De Hoge Verkiezingsraad heeft op de dag van het referendum belangrijke beslissingen genomen die de uitslag van het referendum hebben beïnvloed en zich hiermee ook niet gehouden aan de wetten.
Lees ook:   Bomaanslag op justitiepaleis in Izmir; één terrorist voortvluchtig

Europese Commissie

De Europese Commissie roept Turkije op om op transparante wijze onderzoek te doen naar de berichten over onregelmatigheden. Een woordvoerder van de commissie zei verder dat de Turkse autoriteiten moeten zoeken naar consensus in de periode die nu volgt.

Trump

Donald Trump, President van de Verenigde Staten, zou Erdogan hebben opgebeld om hem te feliciteren, althans: dat wordt beweerd vanuit het Erdogan kamp. Sarah Huckabee Sanders, woordvoerder van het Witte Huis, maakte in een persconferentie duidelijk dat Trump’s belletje niet bedoeld was om de resultaten van het referendum te bevestigen, maar om te bespreken hoe Turkije en de VS samen kunnen werken om de situatie in Syrië op te lossen. Hiermee werd Erdogan’s bewering voor de zoveelste keer onderuit gehaald door de Verenigde Staten.

Dubbel paspoort

In Europa staat de kwestie “dubbele paspoort” weer op de agenda. Met name Geert Wilders pleit voor een verbod op een dubbele paspoort, maar ook Oostenrijk en Duitsland lijken hier wat voor te voelen. Voorstanders stellen dat mensen die “JA” hebben gestemd ofwel terug moeten naar hun eigen land of hun paspoort moeten inleveren.

Wat gebeurde er op die beruchte dag?

Sadi Güven, voorzitter van de Hoge Verkiezingsraad (YSK), gaf een omstreden persconferentie waarin hij aangaf dat stembiljetten zonder stempel geldig zal worden verklaard , terwijl dit bij wet verboden is. Dit zorgde voor heel veel protest tegen de AK Partij en de YSK, maar Erdogan en premier Binali Yildirim gingen toch naar buiten om aan te geven dat zij de enige echte winnaars zijn.

Sadi Güven

Sadi Güven tijdens zijn persconferentie waarin hij deze anti-democratische uitspraken zou doen

 

Lees ook:   AK Partij boos; Kılıçdaroğlu blijft regering bekritiseren vanwege verkrachtingen

 

Categorieën
Dossier: Turks Referendum Grondwetswijziging 2017Turks nieuws & opinieTurks politiek
2 Reacties op dit bericht
 • Mustafa
  20 april 2017 at 11:51
  Plaats een reactie

  Volgens mij weten jullie niet hoeveel 2.500.000 stemmen zijn?
  Dat er zowel bij verkiezing als telling altijd meerdere partijen (voorstanders tegenstanders en toezichthouder) aanwezig zijn…
  TurksGeluid! Demp es je geluid…

 • Reacties na omstreden referendum Turkije | Bizbize
  2 mei 2017 at 22:19
  Plaats een reactie

  […] Source link […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close