Privé-gegevens van miljoenen Turken liggen op straat

In Turkije is een gigantische database (MERNIS), met daarin de persoonlijke gegevens van circa 50 miljoen Turken op het internet gegooid, aldus de Associated Press. De database bevat de...
Hacker
Hacker

In Turkije is een gigantische database (MERNIS), met daarin de persoonlijke gegevens van circa 50 miljoen Turken op het internet gegooid, aldus de Associated Press.

De database bevat de gegevens die op Turkse identiteitskaarten worden vermeld, namelijk: naam, rijksregisternummer (T.C. Kimlik no.), naam van beide ouders, geboortedata, maar ook huisadressen. Hiermee kan zelfs het huisadres van president Erdoğan worden getraceerd.

Wie verantwoordelijk is voor deze ‘hack’ is nog onduidelijk, maar in een boodschap keren de daders zich tegen de politiek van president Recep Tayyip Erdoğan. Die wordt ‘vriendjespolitiek’ verweten en de verantwoordelijkheid voor de opstoot van religieus extremisme.

Database Turkije gehackt

Database Turkije gehackt

Grootste gegevensdiefstal ooit

Nooit eerder heeft een land met zo’n massale gegevensdiefstal te maken gekregen. In juni hadden de Verenigde Staten bekendgemaakt dat de gegevens van 22,1 miljoen ambtenaren waren gestolen, een diefstal die Washington in Beijing situeerde, maar die door China formeel werd ontkend.

Reacties

Het was oppositiepartij CHP die het nieuws deelde in het parlement. Parlementariër Veli Ağbaba stelde dat de AK Partij de gegevens van de burgers niet kan bewaken en dat de veiligheid van het land in gevaar is. De regering, daarentegen, ontkende met man en macht dat er sprake is van een hack. De CHP heeft nu een voorstel voor een onderzoekscommissie ingediend en wacht op reactie.

Het MERNIS systeem heeft Turkije 30 miljoen dollar gekost, maar blijkbaar was toen niet gedacht aan het veiligheidsaspect. Turken op social media spreken van een schande, vooral ook omdat het gaat om gegevens waarmee men in Turkije relatief makkelijk geld kan lenen bij de bank.

Lees ook:   Wat houden de grondwetswijzigingen van de AK Partij in? Moet ik voor of tegen stemmen?
Categorieën
Turks nieuws & opinie
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close