“Presidentieel Systeem komt er zo snel mogelijk aan”

Als het aan premier Binali Yıldırım ligt, gaat Turkije per direct over op het Presidentieel Systeem (Başkanlık sistemi), maar eerst zal er een referendum komen. Het systeem lijkt de nieuwe realiteit van...
Devlet Bahceli & Binali Yildirim
Devlet Bahceli & Binali Yildirim
Als het aan premier Binali Yıldırım ligt, gaat Turkije per direct over op het Presidentieel Systeem (Başkanlık sistemi), maar eerst zal er een referendum komen. Het systeem lijkt de nieuwe realiteit van Turkije te gaan worden. Het systeem kwam weer in het nieuws toen oppositieleider Devlet Bahçeli dit aankaartte en het “nuttig vond als er een referendum wordt gehouden”.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), de grootste oppositiepartij van het land, was niet te spreken over de actie van de nationalistische partij. De CHP noemde de MHP “het reservewiel van het paleis”, doelend op het feit dat Devlet Bahçeli in noodsituaties altijd de partij van Erdoğan te hulp schiet. Erdoğan roept al een lange tijd dat hij het systeem noodzakelijk acht, maar er is maar weinig bekend over de beweegredenen van de partij.

Yıldırım gaf vandaag aan bereid te zijn om te spreken met alle partijen over het Presidentieel Systeem. De vraag rest of Kemal Kılıçdaroğlu, leider van de CHP, daar wat voor voelt.

De timing lijkt niet geheel toevallig samen te vallen met het verbod op vergadering en betoging, dat gisteren inging en tot 30 november geldig zal zijn. De AK Partij lijkt gebruik te maken van de noodtoestand in het land om zo eventuele protestacties tegen te gaan.

 

Lees ook:   Turkije hard op weg naar regimeverandering
Categorieën
Turks nieuws & opinieTurks politiek
2 Reacties op dit bericht
 • Een blik in het alledaagse leven in Turkije (oktober 2016) – TurksGeluid
  18 oktober 2016 at 12:24
  Plaats een reactie

  […] “Presidentieel Systeem komt er zo snel mogelijk aan” […]

 • "Presidentieel Systeem komt er zo snel mogelijk aan" | bizbize.co
  22 november 2016 at 19:12
  Plaats een reactie

  […] Source link […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close