“Premier Ahmet Davutoğlu op het punt om ontslag te nemen”

Turkije kent op politiek niveau een van haar slechtste periodes sinds de oprichting in 1923. De strijd tussen president Recep Tayyip Erdoğan en premier Ahmet Davutoğlu is losgebarsten en...
Erdogan en Davutoglu

Turkije kent op politiek niveau een van haar slechtste periodes sinds de oprichting in 1923. De strijd tussen president Recep Tayyip Erdoğan en premier Ahmet Davutoğlu is losgebarsten en dat is overal aan te merken. De Euro en de Dollar schoten – ten opzichte van de Turkse Lira – omhoog en de spanningen in het parlement zijn ook om te snijden.

Onenigheid

De oppositiepartij CHP heeft een wetsvoorstel ingediend waarin het af wil van de onschendbaarheid van alle parlementariërs. Erdoğan is tegen, terwijl Davutoğlu wel voor lijkt te zijn. Dit is een struikelblok, maar het feit dat Davutoğlu niets voelt voor het zogeheten Başkanlık Sistemi (Presidentieel Systeem), is de grootste boosdoener. Erdoğan wil koste wat het kost af van het parlementair systeem en oefent veel druk op de huidige premier van het land. In de wandelgangen wordt nu gesproken over een ontslag van Davutoğlu.

Hurriyet schrijver Abdülkadir Selvi, die bekend staat om zijn nauwe banden met de AK Partij, gaf aan dat Ahmet Davutoğlu gezegd zou hebben dat hij een ontslag overweegt maar nog geen besluit genomen heeft.

Ahmet Davutoglu vs Recep Tayyip Erdogan

De manier waarop naar de premier wordt gekeken

Pelikaan dossier

Op 1 mei 2016 werd een nieuwe, anonieme blog gestart met de naam “Pelikan Dosyasi” waarin Davutoğlu verweten wordt zaken te doen met het westen (o.a. een interview geven aan The Economist; een krant die Erdoğan niet mag) en te collaboreren met zogenaamde de “trojaanse paarden” waarmee wordt gedoeld op de “paralellen“, een benaming die wordt gegeven aan alle Fethullah Gulen aanhangers. Er wordt gesteld dat de blog, waarin Erdogan opgehemeld wordt en 73 keer “REIS” (baas) wordt genoemd, in opdracht van de president is gemaakt.

Lees ook:   Europa en Turkije bereiken principeakkoord over migratie

Binnen de AK Partij krijgen we dan ook een tweestrijd te zien tussen de pro-Davutoğlu (of anti-Erdoğan) en de pro-Erdoğan aanhangers.

Dit is een tweet van een AK Partij parlementariër die de kant van Erdoğan kiest

Zoals het er naar uitziet gaat Davutoğlu een dezer dagen zijn ontslag aanbieden aan het parlement. Ik zal er niet raar van opkijken als de schoonzoon van Erdoğan, Berat Albayrak, de nieuwe president wordt. Hij werd al gepromoveerd tot minister en dat is niet voor niets geweest. Hiermee zal Turkije officieel een door een familie gerund bedrijven worden. Een dictatuur in optima forma, dus.

Categorieën
OpinieTurks nieuws & opinieTurks politiek
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close