Om de twee weken ontploft er een bom in Turkije

De titel kan schokkend zijn, maar het is nog schokkender als je met eigen ogen ziet dat het keiharde feiten zijn. Of het nou een zelfmoordaanslag is of het...
Turkiye bayrak

De titel kan schokkend zijn, maar het is nog schokkender als je met eigen ogen ziet dat het keiharde feiten zijn.

Of het nou een zelfmoordaanslag is of het een bom is die van een afstandje wordt bediend: feit is dat Turkije een heel groot beveiligingslek heeft.

Laten we alle bomaanslagen die in het jaar 2016 hebben plaatsvonden, erbij pakken:

 • 12 januari 2016: bomaanslag in Sultanahmet te Istanbul (10 doden, 15 gewonden)
 • 17 februari 2016: bomaanslag in Ankara (29 doden, 61 gewonden)
 • 13 maart 2016: bomaanslag in Ankara (37 doden, 125 gewonden)
 • 19 maart 2016: bomaanslag in Taksim te Istanbul (4 doden, 36 gewonden)
 • 27 april 2016: bomaanslag in Bursa (13 gewonden)
 • 1 mei 2016: bomaanslag in Gaziantep (3 doden, 22 gewonden)
 • 12 mei 2016: bomaanslag in Diyarbakir (16 doden, 23 gewonden)
 • 7 juni 2016: bomaanslag in Vezneciler (11 doden, 36 gewonden)
 • 8 juni 2016: bomaanslag in Mardin (3 doden, 30 gewonden)
 • 28 juni 2016: bomaanslag op het Sabiha Gökçen vliegveld te Istanbul (44 doden, 237 gewonden)
 • 10 augustus 2016: bomaanslag in Diyarbakir (5 doden, 13 gewonden)
 • 10 augustus 2016: bomaanslag in Mardin (3 doden, 50 gewonden)
 • 17 augustus 2016: bomaanslag in Van (3 doden, 73 gewonden)
 • 18 augustus 2016: bomaanslag in Elazig (3 doden, 217 gewonden)
 • 20 augustus 2016: bomaanslag in Gaziantep (51 doden, 94 gewonden)
 • 6 oktober 2016: bomaanslag in Yenibosna (10 gewonden)
 • 16 oktober 2016: bomaanslag in Gaziantep (3 doden, 8 gewonden)
 • 4 november 2016: bomaanslag in Diyarbakir (11 doden, 93 gewonden)
 • 24 november 2016: ontploffing in Adana (2 doden, 16 gewonden)
 • 10 december 2016: ontploffing in Istanbul (44 doden, 155 gewonden)
 • 17 december 2016: ontploffing in Kayseri (15 doden, 56 gewonden)

Niet te geloven hè? Hoe kan het zo zijn dat de Turkse inlichtingendienst “één of twee terroristen door de vingers laat glippen?”. Waar ligt de grens? Wanneer zegt de bevolking: “stop, tot hier en niet verder?”.

Yeni Turkiye

We hebben maar liefst 320 (!) mensen zien overlijden aan een bomaanslag. 320 mensenlevens die de overheid slash regering diende te beschermen, maar dat niet kon. Of je nou voor of tegen de AK Partij bent: dit zou al voldoende moeten zijn om op zijn minst het ontslag van de bevoegde personen te eisen. Hierbij doel ik dan op de ministers en de premier (en president, maar dat is misschien teveel gevraagd voor velen). Ik zeg niet dat je per se de AK Partij moet haten, maar wees een goed mens en erken dat ze het land simpelweg niet kunnen leiden en niet kunnen doen waarvoor ze daar zitten, namelijk: haar burgers beschermen.
Nog altijd kunnen de president en premier het over het infrastructuur in het land hebben, terwijl het land in vuur en vlam is. Er is geen AK Partij stemmer die zegt: “ja, maar wacht eens, er zijn belangrijkere dingen in het land… hoe zit het nou met… “.

De Turken lijken vergeten te zijn dat ze belasting betalen en dat de regering verplicht is om wegen en allerlei andere voorzieningen voor de burgers mogelijk te maken, zodat de burger een makkelijker leven kan leiden. In plaats daarvan krijgen we fanatiekelingen die denken dat politiek een sport is en dat je verplicht bent levenslang te stemmen op die ene partij.

De Turken lijken vergeten te zijn dat ze belasting betalen en dat de regering verplicht is om wegen en allerlei andere voorzieningen voor de burgers mogelijk te maken, zodat de burger een makkelijker leven kan leiden. In plaats daarvan krijgen we fanatiekelingen die denken dat politiek een sport is en dat je verplicht bent levenslang te stemmen op die ene partij.

En dan hebben we nog de nationalisten. Niets op tegen hoor, maar het nationalisme van tegenwoordig is ook niet meer dan een plaatje op Facebook posten met een kort demagogisch en populistisch onderschrift. Ook niets op tegen, maar juist dit zijn vaak de mensen die worden opgeslokt door de vele populistische uitspraken die de AK Partij politici maar al te graag uitkramen. Ze zijn hier heel gevoelig voor, waarna we een vicieuze cirkel krijgen waarin de AK Partij wordt verheerlijkt en de rest mag stikken. Waarom kan een land als Turkije, zoveel populistische politici hebben? Deze politici handelen niet juist, maar spreken wel altijd de juiste woorden en dat is meer dan zat in Turkije. De AK Partij lijkt dan ook het algoritme van de helft van de bevolking te hebben ontcijferd en dat is nu al meer dan 14 jaar voldoende om het land te kunnen “leiden”. Een paar islamitische termen mixen met de woorden “Turkije, Turken, geweldig, veilig, infrastructuur, wegen, wereldleider, economie”, en je hebt gegarandeerd een zetel in het parlement. En wie denkt dat ik overdrijf, moet even heel goed letten op wat de ministers, de premier en de president voor speeches geven.

Turkije en Islam

Stel je eens even voor dat er zoveel aanslagen in Nederland zou gebeuren. Rutte zou de eerste zijn die zijn biezen pakt. Is het niet gewillig, dan zijn het de mensen en media die hem forceren ontslag te nemen. In Turkije gebeurt dit niet. De media is in de handen van de AK Partij, waardoor nagenoeg alle AK Partij stemmers een “fantastisch Turkije” zien op het nieuws. Dit wordt vaak aangeduid met “Het Nieuwe Turkije”. Waarom denk je dat er een uitzendverbod komt en Twitter en andere social mediasites worden verboden? De burgers mogen niet weten dat het slecht gaat in het land, want anders raken politici hun zitjes kwijt en dat willen ze natuurlijk niet!

De andere trefwoorden die politici maar al te graag gebruiken, zijn:

 • “We verafschuwen deze daden” (Kınıyoruz)
  • Ja, leuk… dat doen wij ook, maar jij wordt betaald om het te voorkomen. Wat doe je om het te voorkomen?
 • “Het zijn verraders” (Hainler)
  • Dat weten we. En nu? Heb je het hiermee opgelost?
 • “Ze willen niet dat we sterker worden”
  • Wie niet? Altijd maar “ze”. Ze zijn daar ergens, maar nooit worden ze bij naam genoemd. Jij hebt als overheid alles in eigen hand. Doe er wat aan, in plaats van je in een slachtoffer rol te gaan verplaatsen.
 • “Alles is onder controle” (Her şey kontrol altında)
  • Meestal is dit een van de uitspraken nadat er een aanslag heeft plaatsgevonden en een journalist vraagt of de daders al zijn gepakt. “Ja, alles is nu onder controle, de burgers kunnen weer rustig ademhalen” is vaak het vervolg van deze zin.
 • “Er is geen beveiligingslek” (Güvenlik zaafiyeti yok)
  • Ah, één van mijn favoriete uitspraken. Er is geen beveiligingslek! Nee nee, vandaar dat er “slechts” om de twee weken een bom ontploft en dat we “slechts” 320 doden hebben moeten begraven door jullie toedoen. Gelukkig is er geen beveiligingslek, want stel dat die er ook nog zou zijn, poeh! Ik ben opgelucht hoor.
 • “Presidentieel systeem” (Başkanlık sistemi)
  • Een hele belangrijke. De laatste paar jaar wordt dit eigenlijk ook elke twee weken wel even genoemd. Volgens mij willen ze de bevolking gewoon laten wennen aan het feit dat een dergelijk systeem gaat komen (feitelijk is het er al). Het presidentieel systeem is volgens de AK Partij, de oplossing voor alles. Hongersnood? Nee man, we hebben een presidentieel systeem! Terrorisme? Ho eens even, presidentieel systeem! Werkloosheid? Wat? Presidentieel systeem, hallo!
 • “Cehape, Mehape, Hedepe”
  • De CHP, MHP en HDP worden door de AK Partij én de burger beschuldigd van alles dat slecht gaat in het land (feitelijk alles, dus). Zo zie je dat de gemiddelde AK Partij stemmer op één of andere karige website, het over de jaren 30 heeft toen de CHP nog aan de macht was. De jaren 30 worden dan vergeleken met nu en dan krijg je een hele mooie comment die feitelijk niets zegt en / of toevoegt. Tevens krijgt de oppositie ook altijd de schuld van alle aanslagen. Maar deze partijen leiden het land niet… waarom krijgt de AK Partij nergens de schuld van?

En zo kan je de lijst nog aanvullen met shows die AK Partij’s circus figuranten zoals Nihat Doğan en Uğur Işılak geven. Altijd maar weer aandacht zoeken en huilen zodat er weer een paar extra zetels naar de AK Partij kunnen. Tevens mogen we de traditionele nieuwsitems waarin 100 keer wordt ingezoomd op de nabestaanden van de doden, niet vergeten. Deze worden immers dag in, dag uit, getoond op tv. Elke vorm van kritiek of iets dat ook maar een beetje op kritiek lijkt, wordt gecensureerd. Daarnaast krijgt nu elke stad, een heuvel of een straat die de naam draagt van de overledenen of van de dag waarin er een aanslag is gepleegd. Vraag me af hoe lang ze dat gaan volhouden, aangezien er om de twee weken een aanslag plaatsvindt. Straks houden we geen dag meer over waarin er geen aanslag is gepleegd. Hoe triest is dat?

Als we alles bij elkaar optellen, dan lijkt het erop dat de regering alleen een observatie maakt van wat er gebeurt en er wat commentaar op geeft. Helaas hebben ze het tegenovergestelde nog niet bewezen (al 14 jaar niet). Daarnaast vinden ze het ook leuk om met vingers te gaan wijzen, net of zij van de oppositie zijn! Het lijkt wel alsof Turkije in een real life documentaire zit en dat de AK Partij de voice-over doet. Het is triester dan triest, maar het ergste van allemaal is dat het waarschijnlijk nog slechter zal gaan als de AK Partij aanblijft.

Ik vrees dan ook dat Turkije richting een opsplitsing gaat en dat doet ongelofelijk veel pijn in mijn hart.

 

 

 

 

Categorieën
Turks nieuws & opinie
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close