Lijst van AK-Partij schandalen tijdens restauraties en bouw

Als er iets is waarin de AK-Partij goed is, dan is dat het bouwen van nieuwe gebouwen en wegen. Uiteraard doel ik dan hier niet op de kwaliteit, maar...
Yassiada tegenwoordig
Yassiada tegenwoordig

Als er iets is waarin de AK-Partij goed is, dan is dat het bouwen van nieuwe gebouwen en wegen. Uiteraard doel ik dan hier niet op de kwaliteit, maar op de kwantiteit. Zowat heel Turkije krijgt nieuwe gebouwen en huizen, wat op zich prima is, maar de kwaliteit is altijd bedroevend. Wat vaak nog droeviger is, is dat ze alle authentieke en geschiedenisvolle werken en beelden, faliekant verpesten.

Hier volgt een lijst met schandalen:

Aspendos

Een van de meest beroemde antieke theaters van de wereld, het Aspendos te Antalya, werd volledig verpest tijdens een restauratie. Het bedrijf heeft waarschijnlijk keukentegels gebruikt voor iets dat voor Christus werd gebruikt. Dat valt wel op te maken uit de plaatjes.

Schandalig? Ja, maar dat is dan nog een understatement.

Aspendos Antalya restauratie fail

Aspendos fail

Overigens gebeurde hetzelfde ook bij het Antiphellos theater te Didim, die na restauratie van 28 naar 26 treden ging en er plots anders uitzag.

Antiphellos theater

Antiphellos theater

Hatay

In de stad Hatay kon men de meest mooie Romeinse kunstwerken en mozaïeken bekijken. Tegenwoordig is ook dat onmogelijk gemaakt, doordat amateurs, ingehuurd door het museum, er een potje van hebben gemaakt. Dit is uitstekend voorbeeld van pure kunstvernieling.

Hatay kunst schandaal

Links: hoe het oorspronkelijk was, rechts: status na restauratie

Yassıada

Het befaamde Yassıada eiland, een van de 7 Prinseneilanden nabij Istanbul, is volledig uitgekleed door de bouwwerkzaamheden die er plaatsvinden. Dit is in tegenspraak met de eerdere woorden van premier Ahmet Davutoglu, die aangaf dat het eiland haar karakteristieke gebouwen en geschiedenis zou behouden. Foto’s, genomen vanuit de lucht, tonen namelijk het tegenovergestelde.

Lees ook:   Cumhuriyet toont nieuwe videobeelden wapenhandel MIT met Islamitische Staat

Yassıada was na de coup in 1960, de plek waar oud premier Adnan Menderes en zijn handlangers werden berecht en gevangengenomen. Sindsdien werd het eiland beschermd en had het een speciale status gekregen waardoor er niet gebouwd kon worden. Sinds mei 2015 is de AK-Partij begonnen met het bouwen van 5-sterren hotels en nieuwe gebouwen, waardoor in feite alles dat oud was, ruimte heeft moeten maken. Hierdoor is er feitelijk niks meer over van de oude schoonheid van het eiland.

Yassiada vroeger

Yassiada in goede tijden

Yassiada tegenwoordig

Yassiada na de AK-Partij

Istanbul

Istanbul wordt beschouwd als een van de mooiste steden ter wereld, maar buitenstaanders weten vaak niet dat de stad wordt vergald door nieuwbouw. De silhouette van de stad staat onder druk doordat er nagenoeg elke dag nieuwe gebouwen worden gebouwd waar geen rekening mee wordt gehouden met de geschiedenis van de stad.

Istanbul silhouette horizonvervuiling

Istanbul’s horizonvervuiling

Bursa

Bursa was het toneel van twee grote schandalen. De 420 jaar oude Sinan Pasa muur werd verwoest om een ingang te maken voor vrachtwagens.

Sinan Pasa muur Bursa

Sinan Pasa muur in Bursa

De Ayasofya moskee (oorspronkelijk een kerk), kreeg een volledig nieuwe deur. Hiervoor werd de originele deur eruit gesloopt waarna we een gedrocht kregen te zien.

Bursa UNESCO Ayasofya moskee schandaal
Spongebob toren

Maar liefst 2000 jaar. Zo oud is de Ocaklı Ada Kalesi (toren) die werd gerestaureerd. Nadat werd onthuld hoe het gebouw eruit zag na restauratie, werd de toren in de volksmond de Spongebob toren genoemd. Onderstaande plaatje legt uit waarom.

Sile Kalesi Spongebob Toren

Graf van Izzettin Keykavus

In Sivas werd het graf van een van de oude Selcuk sultans, Izzettin Keykavus, verpest door een vermeende restauratie. De oude tegels werden niet hersteld, maar opnieuw geverfd en gemaakt. Kitsch in haar beste vorm.

Selcuklu graf restauratie schandaal

Selcuklu graf restauratie schandaal

Dit is slechts een klein deel van al het kwaad dat is geschied in het land. We betreuren het feit dat de regering geen oog heeft voor de schoonheid van Turkije en hopen dat hier verandering in komt, voordat alles in de steigers staat.

Lees ook:   Bewijs Turks memo over aankomst El Bakraoui in Nederland
Categorieën
OpinieTurks nieuws & opinie
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close