“Liefdadiger” Reza Zarrab gearresteerd in Amerika

De Iraans / Azerbeidzjaanse zakenman Reza Zarrab is opgepakt in zijn huis in Miami. Zarrab is één van de hoofdverdachten in het beruchte Turkse corruptieschandaal dat corruptie binnen de naaste...
Reza Zarrab opgepakt

De Iraans / Azerbeidzjaanse zakenman Reza Zarrab is opgepakt in zijn huis in Miami. Zarrab is één van de hoofdverdachten in het beruchte Turkse corruptieschandaal dat corruptie binnen de naaste kring van de toenmalige premier en huidige president Recep Tayyip Erdoğan aan het licht bracht. Het schandaal, dat op 17 december 2013 openbaar werd, word nog altijd in de doofpot gehouden door het Erdoğan-bewind. De zakenman is vanwege het witwassen en het ontduiken van belasting in de Verenigde Staten opgepakt.

Preet Bharara

De Amerikaanse rechter die Zarrab heeft laten arresteren is momenteel de held van Turkije. Preet Bharara, zoals zijn naam luidt, werd zelfs trending op Twitter. Ook zijn tweets werden met regelmaat geretweet, waaronder ook de onderstaande tweet waarin Bharara met zijn citaat doelt op de AK Partij stemmers in Turkije.

Preet Bharara

Preet Bharara’s tweet

Ook is men op social media zeer optimistisch over het feit dat de AK Partij hierdoor ook berecht zal gaan moeten worden, aangezien de banden tussen Zerrab en Erdoğan allang bewezen zijn. Erdoğan noemde Zerrab een “liefdadiger” en liet hem op tv een show geven waarin hij als een nationale held werd onthaald.

Reza Zarrab

Reza Zarrab tijdens zijn eerste arrestatie

Overigens is dit niet de eerste keer dat de Iraniër word opgepakt. Op 17 december 2013 werd hij al opgepakt, maar op 27 februari 2014 werd hij toch weer vrijgelaten. Ook alle andere opgepakte corruptieverdachten, onder wie de zonen van ministers en de toenmalige directeur van de staatsbank Halkbank, Süleyman Aslan, werden vrijgelaten, waarna de zaak werd gesloten. Doordat het nu gaat om een Amerikaanse rechter, zijn de Turken optimistischer dan toen.

Nieuwe wet

De AK Partij probeert van alles te doen om alle sporen die de partij heeft met Zerrab, te wissen. Zo hebben ze een dag nadat Zerrab is opgepakt, een nieuw wetsvoorstel het parlement in geslingerd waarin wordt gesteld dat er eerst toestemming moet worden gevraagd aan de Minister van Buitenlandse Zaken als het gaat om “gevoelige gegevens die het land kunnen schaden”.

CHP parlementariër Erdoğan Toprak gaf aan dat de nieuwe wet enkel en alleen bedoeld is om Zerrab te beschermen en dat Turkije langzaam maar zeker een nieuwe Irak aan het worden is.

Lees ook:   Erdoğan mag toch niet spreken tijdens begrafenis Muhammad Ali

Ebru Gündeş

Overigens is Zerrab de man van de beroemde Turkse zangeres Ebru Gündeş. Zij waren samen met hun dochter in de Verenigde Staten toen hij werd opgepakt. Hierop besloot Gündeş met dochterlief terug te keren naar Istanbul.

Categorieën
Turks nieuws & opinieTurks politiek
1 reactie
 • AK Partij boos; Kılıçdaroğlu blijft regering bekritiseren vanwege verkrachtingen – TurksGeluid
  7 april 2016 at 15:26
  Plaats een reactie

  […] “Liefdadiger” Reza Zarrab gearresteerd in Amerika […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close