Koerdische oppositieleider Demirtas opgepakt

Selahattin Demirtas en veertien andere HDP partijleden, waaronder ook Figen Yüksekdag, zijn vannacht opgepakt na een inval van de politie. Opvallend genoeg was het Demirtas zelf die, voordat hij...
Selahattin Demirtas & Figen Yuksekdag

Selahattin Demirtas en veertien andere HDP partijleden, waaronder ook Figen Yüksekdag, zijn vannacht opgepakt na een inval van de politie. Opvallend genoeg was het Demirtas zelf die, voordat hij werd weggebracht, via zijn Twitter account melding deed van de arrestatie.

Enkele maanden geleden werd de onschendbaarheid van 138 politici opgeheven, waaronder Selahattin Demirtas en zijn 49 partijleden. Toen al werd gesuggereerd dat deze maatregel puur bedoeld was om HDP partijleden op te pakken.

Ontploffing

Nadat bekend werd dat Demirtas werd opgepakt, werd de stad Diyarbakir opgeschrikt door een bomaanslag die voor 30 gewonden heeft gezorgd. Ook zou er een dode zijn gevallen, maar dit is nog niet bevestigd. Diyarbakir is wel vaker het toneel van bomaanslagen die plaatsvinden als het niet zo goed gaat met de HDP.

Kritiek

Oppositiepartij CHP heeft aangegeven dat Demirtas’ arrestatie niet door de beugel kan en dat deze actie het land in tweeën splijt. Bekir Bozdag, de Minister van Justitie, zegt daarentegen dat het allemaal volgens de wet gebeurd en dat er geen sprake is van onrechtmatigheid.

Verbod

Na de ontploffing is er een uitzendverbod aangekondigd die de Turkse media verbiedt hierover te berichten. Ook zijn, snel na de tweet van Demirtas, alle social media, inclusief WhatsApp, geblokkeerd. Het is voor het eerst dat de AK Partij nu ook WhatsApp blokkeert. Tevens zijn ook VPN-verbindingen geblokkeerd, waardoor mensen de blokkade niet meer kunnen omzeilen.

Op deze manier tracht de AK Partij wederom de misstanden in de doofpot te stoppen, zoals zij dat hiervoor ook al meerdere malen hebben gedaan.

Lees ook:   Erdoğan: "geen respect voor besluit Constitutioneel Hof"
Categorieën
Turks nieuws & opinieTurks politiek
1 reactie
 • Koerdische oppositieleider Demirtas opgepakt – TurksGeluid | bizbize.co
  22 november 2016 at 19:03
  Plaats een reactie

  […] Source link […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close