Koenders roept Turkse ambassadeur op matje om Diyanet

Dit is een nieuwsartikel van NOS.nl
Koenders en Diyanet

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de Turkse ambassadeur op het matje geroepen in verband met de berichten over Diyanet, de imam- en moskee-organisatie van de Turkse regering. Diyanet speelt informatie door aan de Turkse regering over wat zij noemt ‘Gülen-sympathisanten’.

Koenders spreekt over zorgwekkende berichten waarover hij opheldering wil hebben. “Wij vinden dit onaanvaardbaar”, zegt Koenders.

Vorige week werd via Turkse media bekend dat Diyanet tegen een Turkse parlementaire commissie heeft gezegd dat zij in 38 landen informatie verzamelt voor de overheid over Turkse moskeebezoekers die sympathisanten zouden zijn van de Gülenbeweging. Volgens Turkse kranten zijn vijftig rapporten over moskeebezoekers ingeleverd bij de Turkse regering. Ook Nederland wordt genoemd.

Verdenking

De Turkse regering houdt de Gülenbeweging verantwoordelijk voor de mislukte coup. Tienduizenden mensen in Turkije zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de beweging en de mislukte staatsgreep.
De Nederlandse tak van Diyanet, ISN, heeft in een persbericht afstand genomen van de beschuldigingen: “Deze berichten zijn pertinent onjuist!” Eerder ontkende het hoofd van de organisatie in Turkije tegenover de NOS dat er sprake is van politieke sturing.

Bron:

Lees ook:   Hoofdredacteur Turkse oppositiekrant opgepakt
Categorieën
Turks nieuws & opinie
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close