Vervroegde verkiezingen Turkije: hoe kunnen Turken in Nederland stemmen?

Na de mislukte formatie van de vorige verkiezingen, zullen er vervroegde verkiezingen plaatsvinden. De Turkse stemmers in Nederland kunnen vanaf 21 oktober tot en met 25 oktober hun stem...
Turken stemmen herverkiezingen
Turken stemmen herverkiezingen

Na de mislukte formatie van de vorige verkiezingen, zullen er vervroegde verkiezingen plaatsvinden. De Turkse stemmers in Nederland kunnen vanaf 21 oktober tot en met 25 oktober hun stem uitbrengen in Amsterdam of Rotterdam.

Volgens journalisten en critici is dit een zeer belangrijke verkiezing, omdat de regering bij een herkiezing, een hele andere weg wil gaan inslaan. Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije en feitelijk nog steeds de spreekbuis van de regerende AK-Partij, vroeg laatst in een meeting in Gaziantep aan zijn volk om hem 400 parlementariërs te geven zodat hij de grondwet kan veranderen. Hiermee wil hij de republiek opdelen in deelstaten zoals het Amerikaans model; het zogenaamde “presidentieel systeem“. Met andere woorden: Turkije zal niet meer hetzelfde zijn als de AK-Partij herkozen wordt.

Niet lang geleden heeft het Turkse consulaat een mededeling geplaatst waarin wordt uitgelegd hoe Turken in Europa kunnen stemmen voor de verkiezingen die dus zullen plaatsvinden op 1 november 2015. Er moet wel het een en ander gedaan worden om überhaupt te kunnen stemmen. De Turken in het buitenland kunnen vanaf 21 oktober tot en met 25 oktober 2015 hun stem uitbrengen. We zullen in het kort uitleggen welke stappen er gevolgd moeten worden om naar de stembus te kunnen gaan:

  • Allereerst navigeer je naar de website van de Turkse Kiesraad (YSK). Deze is hier te vinden.
  • Hierna moet gecontroleerd worden of je ingeschreven staat in de “Yurtdışı Seçmen Kütüğü”. Belangrijk is dat je Form B (adresverklaringsformulier) al eens hebt ingevuld en bekend is bij het consulaat. Zo niet, dan die je dit in te vullen en op te sturen. Je kunt checken of je ingeschreven staat via deze link
  • Als je naam ingeschreven staat bij het consulaat in Rotterdam of Amsterdam, dan hoef je niets meer op te sturen en kun je stemmen.
  • Mocht je niet ingeschreven staan, dan verzend je het adresverklaringsformulier op naar het consulaat. Deze kun je hier vinden: www.nvi.gov.tr. Let op: dit moet je dan uiterlijk 2 weken voor de verkiezingen hebben gedaan! Belangrijk is dat je het volledig en helemaal correct invult en daarnaast een kopie van je Turkse ID-kaart (voor – én achterkant) meestuurt. Let op: mocht je dit opsturen, dan mag je niet vergeten dat je het aangetekend (iadeli taahhütlü) moet opsturen. Als dat niet het geval is, worden ze niet gelezen. Daarnaast is het van belang dat het adres waarvandaan je de post verstuurt, gelijk is aan het adres dat je op het formulier hebt opgeschreven. Ook hier wordt op gelet. Tip: het is handiger als je persoonlijk naar het consulaat gaat en het daar afhandelt.
  • Als je ziet dat je wél ingeschreven bent, maar je adres verkeerd is, dan dien je persoonlijk naar het consulaat te gaan om bezwaar te maken. Dit kan dus niet per post. Let erop dat je je paspoort / ID en het formulier meeneemt.
Lees ook:   Meldingen van auto's zonder kenteken bij stembussen tijdens verkiezing

Als alles in orde is, zul je vanaf 21 oktober tot en met 25 oktober 2015 kunnen stemmen. Volgens de kiesraad staan de tijdstippen vast van 10:00 uur ’s morgens tot 19:00 uur in de avond.

Momenteel is het nog niet duidelijk waar de stembussen zullen zijn. Hierover zullen we nog een bericht plaatsen.

Categorieën
Dossier: Turkse parlementsverkiezingen 2015
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close