Grote protesten in Artvin vanwege aanleg mijn

In het stadje Artvin, dat in het Zwarte Zee gebied ligt, wordt momenteel hevig gedemonstreerd tegen de aanleg van een mijn in een natuurgebied. De politie probeert de menigte...
Artvin protesten traangas
Artvin protesten traangas

In het stadje Artvin, dat in het Zwarte Zee gebied ligt, wordt momenteel hevig gedemonstreerd tegen de aanleg van een mijn in een natuurgebied. De politie probeert de menigte te onderdrukken met traangas, maar de circa 5000 demonstranten deinsden daar niet voor terug.

Tijdens de demonstraties worden barricades opgeworpen om de politie en particuliere beveiligers tegen te houden. Gisteren waarschuwde de politie al dat er veel gewonden zouden vallen en werd de eerste hulpafdeling van het lokale ziekenhuis opgeroepen om zich daarop voor te bereiden.

In de avonduren gingen de demonstranten het stadscentrum in, waar de protesten doorgingen.

Artvin protesten

De lokale bevolking in Artvin vindt bij haar protest tegen de aanleg van de mijn steun bij volksvertegenwoordigers van de Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Democratische Volkspartij (HDP).

Ugur Bayraktan van de CHP riep op tot een hongerstaking en een sit-in protest in Artvin. De HDP benadrukte in haar steunverklaring aan het protest dat de mijn wordt aangelegd in het grootste oerbos-ecosysteem op aarde.

Artvin protesten traangas

Demonstranten vluchten vanwege de traangas

Traangas Artvin protesten mijnbouw

In Ankara werd eerder al hevig geprotesteerd bij het hoofdkantoor van de Cengiz-onderneming, die de mijn in Artvin wil aanleggen. Hierbij werden tientallen demonstranten aangehouden.

Faruk Çelik

De minister van landbouw, Faruk Çelik, stond ook onder vuur. In 2002 zei hij tijdens zijn speech in het parlement nog dat “de aanleg van mijnen, het einde van Artvin zullen betekenen”. Nu, 14 jaar later, zegt hij:

Ik vind de gedachtegang dat er in Artvin geen mijnbouw moet plaatsvinden, verkeerd. Vroeger werden de grondstoffen op een schandalig slechte manier gewonnen, maar dat is met de opkomst van de huidige technologie, wel anders. Het goud en koper zullen zonder het te bewerken, gewonnen worden. De lege ruimtes die zullen ontstaan worden dan opgevuld met zand. De hongerstaking van de CHP parlementariër is puur ideologisch. Alles dat zich op of onder de grond bevindt, is van ons.

 

Lees ook:   Kemal Kilicdaroglu herkozen als partijleider CHP
Categorieën
Turks nieuws & opinieTurks politiek
1 reactie
 • In – en uitgangen van Artvin geblokkeerd door gouverneur – TurksGeluid
  20 februari 2016 at 12:09
  Plaats een reactie

  […] Grote protesten in Artvin vanwege aanleg mijn […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close