Erdogan verliest “gouden toilet” zaak

Eind vorig jaar spande president Recep Tayyip Erdogan een rechtszaak aan tegen oppositieleider Kemal Kilicdaroglu vanwege het feit dat Kilicdaroglu stelde dat Erdogan een gouden toilet heeft in zijn...
Erdogan gouden toilet rechtszaak

Eind vorig jaar spande president Recep Tayyip Erdogan een rechtszaak aan tegen oppositieleider Kemal Kilicdaroglu vanwege het feit dat Kilicdaroglu stelde dat Erdogan een gouden toilet heeft in zijn paleis. Erdogan vond dit niet kunnen en eiste een schadevergoeding van 100.000 Turkse Lira’s. Eind november vorig jaar werd dit verzoek al eens afgewezen en nu is er ook een definitief besluit genomen. De rechter heeft bepaald dat dit een politieke uitspraak is en dus door de beugel kan, waardoor Erdogan de gerechtelijke kosten en de advocaat van de CHP-leider moet betalen.

Erdogan

Erdogan was niet blij met de uitspraken van Kilicdaroglu en nodigde hem uit in zijn paleis om te bewijzen dat hij “geen gouden toilet bezit” en hij ontslag moest nemen omdat hij zou liegen. De leider van CHP antwoordde daarop dat hij volgens de wet zich niet in een illegaal gebouw mag bevinden en dus ook niet af zal reizen naar “AK-Saray”.

Kickstarter

De buitenlandse media pikten het nieuws snel op waarop heel veel parodieën werden gemaakt. Zo werd er bijvoorbeeld op Kickstarter een campagne gestart om een gouden toilet voor Erdogan mogelijk te maken, omdat hij er expliciet op wees dat hij geen gouden closet heeft.

Erdogan gouden closet

Kickstarter campagne

 

Paleis

Het paleis van Erdogan is wel vaker het mikpunt van de oppositie. Het gebouw is gebouwd zonder toestemming van het parlement op een plek dat normaliter wordt beschouwd als beschermd terrein. Hoewel de rechtbank nog een bevel tot slopen gaf, trok Erdogan zich er niets van aan en liet de bouw doorgaan. Hierdoor kon de bouw van het 1150 kamers tellende gebouw, voltooid worden.

Lees ook:   Bülent Arınç haalt uit naar Erdoğan

Overigens heeft de bouw ongeveer 750 miljoen dollar gekost, wat nog altijd een doorn in het oog is van alle partijen buiten de AK partij.

Categorieën
Turks nieuws & opinieTurks politiek
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close