Erdogan: “Presidentieel Systeem is ons aanbevolen door imperialisten”

Recep Tayyip Erdogan staat beroemd om zijn tegenstrijdige uitspraken. De ene dag zegt hij iets en de volgende dag zegt hij dat hij dat nooit heeft gezegd. Zo ook...
Erdogan in 1993 over Presidentieel Systeem
Erdogan in 1993 over het Presidentieel Systeem

Recep Tayyip Erdogan staat beroemd om zijn tegenstrijdige uitspraken. De ene dag zegt hij iets en de volgende dag zegt hij dat hij dat nooit heeft gezegd. Zo ook over het Presidentieel Systeem (Başkanlık Sistemi, in het Turks), waar hij in het jaar 1993 nog heel erg tegen was. Hij noemde het zelfs een “imperialistisch systeem“. Toentertijd was de partij waarin hij zat (de Refah Parti), anti-imperialisme en anti-Amerika. Een systeem dat werd aanbevolen door de VS, kon dan ook niets anders dan “door en door slecht” zijn.

Nu, anno 2017, wachten we op een datum zodat we kunnen stemmen of we willen overgaan naar een nieuw systeem waarin de president dezelfde rechten als de Amerikaanse president krijgt. Het Presidentieel Systeem wordt dan een feit; dat is dus hetzelfde systeem dat eerst werd uitgekotst en nu heilig lijkt te zijn voor hem en zijn partij.

Recep Tayyip Erdogan in 1993

 

Erdogan en Amerika

Erdogan gaat nog een stap verder. In een boek van schrijvers Metin Sever en Cem Dizdar, waarin hij en verschillende andere schrijvers en politici worden geïnterviewd (waaronder ook Süleyman Demirel, Dogu Perinçek, maar ook Yalçin Küçük die de gevangenis in moest vanwege Ergenekon), geeft hij zelfs aan dat “democratie geen doel, maar een middel”, is.

Democratie is een middel

 

Boek Cem Dizdar met Erdogan

Feit is wel dat zijn volgers hem nog steeds beschouwen als een “goede democraat” en stellen dat de AK Partij heel erg democratisch is. Ook zij gaan een stap verder door te zeggen dat Turkije, onder de AK Partij, uitgegroeid is naar een “geavanceerde democratie”.

Wij weten niet of we dat nou komisch of tragisch moeten vinden.

Hou bij het stemmen in het achterhoofd dat deze mensen democratie niet als doel, maar als een middel beschouwen. Ze maken misbruik van de goede intenties van de mensen om hun eigen doelen te realiseren: dat mogen we als vaderlandsgezinde Turken, nimmer toestaan.

Categorieën
Dossier: Turks Referendum Grondwetswijziging 2017OpinieTurks nieuws & opinieTurks politiek
1 reactie
 • Erdogan: “Presidentieel Systeem is ons aanbevolen door imperialisten”
  1 februari 2017 at 14:43
  Plaats een reactie

  […] Source link […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close