Erdogan laat journalist Can Dündar arresteren

Can Dündar. Een van de bekendste journalisten van Turkije en hoofdredacteur van de linkse krant Cumhuriyet, is opgepakt vanwege “het openbaar maken van geheime informatie en propaganda maken voor...
Can Dundar en Erdem Gul
Can Dundar en Erdem Gul

Can Dündar. Een van de bekendste journalisten van Turkije en hoofdredacteur van de linkse krant Cumhuriyet, is opgepakt vanwege “het openbaar maken van geheime informatie en propaganda maken voor terroristische groepen”. De rechtszaak is aangespannen door niemand minder dan de president Recep Tayyip Erdogan.

Can Dündar, die sinds mei 2013 voor Cumhuriyet schrijft, was de eerste die het nieuws met bewijsmateriaal over de Turkse vrachtwagens (van de Inlichtingendienst) die wapens naar IS(IS) vervoerden, openbaar maakte. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij Erdogan en vandaag bleek dat hij de persoon is geweest die de rechtszaak heeft aangespannen. Het verzoekschrift werd gepubliceerd door Alican Uludag, een collega van Dündar. Uludag tweette dat er nu een onderzoek loopt en al is opgeroepen om een verklaring af te geven.

 

Verzoekschrift Erdogan Can Dundar

Tweet met verzoekschrift over Can Dundar, ingediend door president Erdogan

Erdem Gül

Dündar zelf bleef er kalm over en schreef op Twitter slechts “we zijn opgepakt”, waarbij “we” slaat op zichzelf en Erdem Gül. Gül is de collega van de journalist die medeplichtig bevonden en alsmede opgepakt is. Hij gaf overigens aan dat de aanklager geen bewijs heeft geleverd en dat zijn enige “schuld” een nieuwsitem tikken is geweest.

Dündar voegde eraan toe dat het volk het recht heeft om te weten wat er speelt en dat niet de personen die het nieuws naar buiten brengen, maar de personen die de misdaad hebben begaan, berecht moeten worden.

Het volk heeft het recht om te weten wat er speelt. De personen die de misdaad hebben begaan moeten berecht worden, niet de mensen die er over berichten.


Can Dündar

Bezwaren

De Vereniging voor Turkse Journalisten heeft verontwaardigd gereageerd op de gebeurtenissen. Ze stellen dat dit een “aanslag is op elk journalist in het land”. Ook de International Press Institute dat zich huisvest in Wenen, betuigden hun steun aan Gül en Dündar en gaven aan dat het de taak is van journalisten om dit soort dingen te publiceren zodat iedereen weet wat er speelt.

Lees ook:   Erdogan: "Presidentieel Systeem is ons aanbevolen door imperialisten"

Heel veel andere journalisten veroordeelden de arrestatie door de straat op te gaan. Ook oppositieleider Kemal Kilicdaroglu reageerde fel. Hij stelde dat er geen sprake van vrijheid van meningsuiting kan zijn in een land waar journalisten worden opgepakt. Daarnaast stelde hij dat dit het ultieme bewijs is dat Erdogan bang is en dat hij zich volledig achter Gül en Dündar schaart.

Adana Barosu Can Dundar protesto

Adana Barosu Can Dundar protesto

Categorieën
Turks nieuws & opinieTurks politiek
3 Reacties op dit bericht
 • Can Dündar en Erdem Gül vrijgelaten – TurksGeluid
  26 februari 2016 at 19:18
  Plaats een reactie

  […] twee journalisten werden drie maanden geleden opgepakt omdat zij beschuldigd werden van spionage. Can Dündar en Erdem Gül publiceerden namelijk beelden van vrachtwagens van de Turkse inlichtingend… en dat schoot bij hem in het verkeerde keelgat. Het Openbaar Ministerie eiste een levenslange […]

 • Turkije blokkeert weer internetsites om eigen minister te beschermen – TurksGeluid
  10 oktober 2016 at 11:01
  Plaats een reactie

  […] doet met Islamitische Staat. De AK Partij kwam al eens eerder in opspraak nadat journalist Can Dündar hier een melding van maakte, maar nooit is er wat gedaan om deze mensen te straffen. Ook nu wordt dat niet verwacht, maar dit […]

 • Waarom ik anti-Erdoğan ben – TurksGeluid
  17 oktober 2016 at 13:03
  Plaats een reactie

  […] De journalisten die de item hebben geschreven zijn nu opgepakt voor het lekken van vertrouwelijke in…. Met andere woorden: de Turkse staat erkent dat het IS heeft geholpen aan wapens. […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close