Erdogan klaagt komiek Böhmermann aan voor gedicht

Jan Böhmermann, een bekende Duitse komiek die een eigen programma op ZDF heeft, las twee weken geleden live op diezelfde televisiezender een gedicht voor waarin de Turkse president Recep...

Jan Böhmermann, een bekende Duitse komiek die een eigen programma op ZDF heeft, las twee weken geleden live op diezelfde televisiezender een gedicht voor waarin de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan onder meer werd uitgemaakt voor ‘geitenneuker‘ en ‘pedofiel’. Ook betichtte de komiek Erdoğan er van een kleine penis te hebben.

Turkije

Erdoğan deed als reactie hierop aangifte van belediging tegen Böhmermann. De vicepremier van Turkije Numan Kurtulmuş sprak zelfs van een “misdaad tegen de menselijkheid”. Het gedicht leidde tot een storm van kritiek vanuit de Turkse gemeenschap. Uit angst voor boze aanhangers van Erdogan dook de komiek dinsdag onder. Ook stond hij onder politiebescherming.

Turkije is een belangrijke bondgenoot van de EU in het vluchtelingenprobleem sinds er is afgesproken dat Turkije actief vluchtelingen die naar de EU willen afreizen tegenhoudt. Minister-president Mark Rutte noemde de zaak op een persconferentie: “Dit gaat niet over de vluchtelingenproblematiek. Het is echt een zaak tussen Duitsland en Turkije”.

Angela Merkel

Duitsland heeft toestemming gegeven voor de eventuele vervolging van komiek Jan Böhmermann voor belediging van de Turkse president Erdogan. Het Openbaar Ministerie (OM) moet nu besluiten of er daadwerkelijk wordt overgegaan tot vervolging, zei bondskanselier Angela Merkel vrijdag.

Volgens de Duitse wet moet de regering zich uitspreken over de vraag of belediging van een bevriend staatshoofd vervolgd mag worden. Die toestemming is er nu bij monde van bondskanselier Angela Merkel. Dit betekent overigens niet dat ze een oordeel velt over de kwestie.

Zij benadrukte dat de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting tot de belangrijkste waarden in Duitsland horen, maar wees tegelijkertijd op de Duitse wet die een buitenlands staatshoofd het recht geeft om vervolging te vragen als hij of zij zich beledigd voelt.

Lees ook:   Duitse komiek Böhmermann neemt pauze na commotie Erdogan-grap
Categorieën
Turks nieuws & opinie
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close