Erdogan keurt één dag na bezoek CIA baas, grondwetswijziging en referendum goed

Precies één dag nadat Mike Pompeo, de baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Turkije bezocht, is de grondwetswijziging door president Recep Tayyip Erdogan goedgekeurd. Pompeo sprak met Hakan Fidan, zijn...
Erdogan handtekening

Precies één dag nadat Mike Pompeo, de baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Turkije bezocht, is de grondwetswijziging door president Recep Tayyip Erdogan goedgekeurd. Pompeo sprak met Hakan Fidan, zijn Turkse collega van de Turkse inlichtingendienst. Hierna brachten ze ook een bezoek aan Erdogan, waarin er onder andere is gesproken over de Syrische kwestie. Dit was Pompeo’s eerste officiële bezoek in het buitenland.

Mike Pompeo

Mike Pompeo

Wat velen weten, maar niet durven of willen zeggen, is dat het gesprek over dit referendum ook aan de orde is gekomen. De AK Partij fanaten zullen dit uiteraard bagatelliseren en stellen dat “Erdogan zich niet laat beïnvloeden door Amerika en alles onder controle heeft”, maar feit blijft dat Turkije al jaren wordt beïnvloedt door de Verenigde Staten en haar politiek met betrekking tot het Midden Oosten. Of het nou Ecevit of Erbakan was die aan de macht kwam; te allen tijde hebben de Amerikanen een vinger in de pap gehad en met Erdogan is dat helaas niet anders.

Overigens is het met deze beslissing nu bijna helemaal zeker dat het referendum op 16 april 2017 plaats zal vinden. Dit zou ook betekenen dat er voor het eerst een referendum gehouden zal worden tijdens de noodtoestand (!). De Grondwetscommissie heeft al eerder aangegeven dat dat absoluut niet kan, maar Erdogan lijkt ook daar lak aan te hebben.

Zelfs premier Binali Yildirim, die zijn eigen functie als “overbodig” omschreef, gaf aan dat ze “niet de gelegenheid zullen geven dat anderen kunnen zeggen dat er een referendum is gehouden tijdens een noodtoestand”. Ook dit lijkt niets anders dan een leugen zijn geweest, tenzij hij wederom is overruled door Erdogan. Het laatste lijkt erg aannemelijk, uiteraard.

De Turken zullen op 16 april 2017 moeten moeten laten zien of ze écht van Turkije houden of dat ze meer liefde hebben voor Erdogan en zijn behoefte voor nog meer macht.

 

Categorieën
Dossier: Turks Referendum Grondwetswijziging 2017OpinieTurks nieuws & opinieTurks politiek
1 reactie
 • Erdogan keurt één dag na bezoek CIA baas, grondwetswijziging en referendum goed | Bizbize nieuws
  10 februari 2017 at 15:01
  Plaats een reactie

  […] Source link […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close