Protest tegen Erdogan in Ecuador; bodyguards slaan parlementariër

President Recep Tayyip Erdoğan is ook in Ecuador in opspraak gekomen. De president van de Turkse Republiek was op bezoek in het Zuid-Amerikaanse land en gaf een speech in...

President Recep Tayyip Erdoğan is ook in Ecuador in opspraak gekomen. De president van de Turkse Republiek was op bezoek in het Zuid-Amerikaanse land en gaf een speech in het parlement. Daar kwam hij plots oog in oog te staan met demonstranten die Erdoğan “asasino” (moordenaar) noemden en hem verantwoordelijk houden voor de wantoestanden in het oosten van Turkije, waar de sfeer grimmiger dan ooit is nu er in 7 verschillende steden een uitgaansverbod geldt. Ook betichtten ze hem van samenzwering met IS.

Erdogan in Ecuador

Anti-Erdoğan-betogers gingen donderdag de straat op in Quito om te demonstreren tegen de situatie in die gebieden van Turkije. Meerdere betogers werden volgens de Latijns-Amerikaanse nieuwszender TeleSUR aangevallen door Erdoğan’s lijfwachten, onder wie parlementariër Diego Vintimilla. Vintimilla hield daar een gebroken neus aan over.  De parlementarier plaatste als bewijs een foto van zijn gezicht op Twitter.

Ricardo Patino

Tijdens een persconferentie vrijdag noemde de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ricardo Patino, het gedrag van Erdoğans lijfwachten ”onverantwoordelijk”. Hij liet weten een ”krachtige protestverklaring” te sturen naar de Turkse ambassade in Quito, de hoofdstad van het Latijns-Amerikaanse land.

Daarnaast gaf Patino aan dat er “vrijheid van meningsuiting” is in het land en dat zijn bodyguards dit nooit had mogen doen.

Pilar Raza

Een van de vrouwen die werd aangevallen door de bodyguards van Erdogan, Pilar Raza, gaf ook een persconferentie waarin ze aangaf dat ze is mishandeld door de lijfwachten en dat er geweld is gebruikt terwijl dat van haar enkel en alleen een “geweldloos protest” was. Daarnaast zei ze:

“Als ze in onze land al dit soort dingen kunnen doen, dan vraag ik me af wat ze in hun eigen land doen”

Erdoğan

Erdogan zelf leek niet echt onder de indruk van de protesten. Hij gaf geen reactie en ging na zijn reis naar Ecuador via Senegal door naar Istanbul, waar hij een speech gaf tijdens het World Tourism Forum.

Lees ook:   Coalitie onderhandelingen mislukt: vervroegde verkiezingen Turkije
Categorieën
Turks nieuws & opinieTurks politiek
1 reactie
 • Samme
  6 februari 2016 at 22:19
  Plaats een reactie

  Turken en moorden
  Armeniers koerden en Isis vriend

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close