Erdoğan: “geen respect voor besluit Constitutioneel Hof”

President Recep Tayyip Erdoğan heeft vandaag wederom voor veel commotie gezorgd door te zeggen dat hij het besluit van het Constitutioneel Hof om de journalisten Can Dündar en Erdem...
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

President Recep Tayyip Erdoğan heeft vandaag wederom voor veel commotie gezorgd door te zeggen dat hij het besluit van het Constitutioneel Hof om de journalisten Can Dündar en Erdem Gül vrij te laten noch respecteert en noch accepteert. Tevens beweerde hij nog steeds dat de vrachtwagens niet bedoeld waren voor de IS, maar de Turkmenen.

Parlement

In het parlement werd de uitspraak uitvoerig besproken en leidde ook tot een akkefietje tussen verschillende parlementariërs. De AK Partij vleugel stelde dat Erdogan het besluit slechts heeft “bekritiseerd” en dat zij het recht hebben om hun kritiek te uiten. De CHP en MHP waren minder mild en vielen Erdoğan aan. MHP fractieleider Erkan Akçay zei het volgende: “Ik wil me hierbij richten tot de president. Als u zegt dat u het besluit van het Constitutioneel Hof niet accepteert en respecteert, dan impliceert u dat u ook geen respect heeft voor uzelf. U bent namelijk volgens diezelfde grondwet gekozen en deze dient u te respecteren. Als u als staatshoofd op deze manier reageert, dan kunnen wij het anarchisme, onrecht en terrorisme nooit op de juiste manier bestrijden en aanklagen”.

De grootste oppositiepartij, de CHP ging een stapje verder en stelde dat ze de uitspraken van Erdogan “tegen de principes van democratie indruisen en ze niet accepteren, verwerpen en verdoemen”.

Presidentieel systeem

Erdoğan impliceerde vandaag overigens alweer dat hij een presidentieel systeem wil. Hij gaf aan dat alle tegenstanders van de AK Partij bang zijn voor een referendum waarin het volk mag bepalen of het door moet met een parlementair systeem of over moet stappen naar een presidentieel systeem.

Lees ook:   Al 1845 rechtszaken wegens beledigen Erdoğan
Categorieën
Turks politiek
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close