Een blik in het alledaagse leven in Turkije (oktober 2016)

Elke dag is het één groot feest in de bananenrepubliek Turkije en het zou natuurlijk jammer zijn als we dat moeten onthouden van mensen. Hier volgt een maandelijks overzicht van...
Turkije - Bananenrepubliek

Elke dag is het één groot feest in de bananenrepubliek Turkije en het zou natuurlijk jammer zijn als we dat moeten onthouden van mensen. Hier volgt een maandelijks overzicht van alle ongein, situaties waarin plaatsvervangende schaamte vanzelfsprekend is en andere rampzalige dingen die het land typeren.

 

31 oktober 2016:

Cumhuriyet journalisten opgepakt

Opgeschrikt door de inval die de Turkse politie deed bij Cumhuriyet: de linkse krant die haaks tegenover Erdogan’s denkbeelden staat. Reden voor de inval zou “het samenwerken met de Gülen terreurorganisatie”, zijn.

Buitenlandse media, zoals The Guardian, hebben het nieuws groots aangehaald en besproken.

Binali Yildirim doet wederom oproep voor presidentieel systeem

Premier Yildirim heeft wederom een speech gehouden waarin hij aangeeft dat het huidige systeem “alleen maar voor meer frictie en opdeling” zorgt en dat dat de reden is dat men over moet stappen naar het presidentieel systeem. Kennelijk heeft hij geen idee dat zijn partij al jarenlang voor de opdeling en frictie heeft gezorgd.

28 oktober 2016:

En weer een Atatürk schilderij minder

Ook vandaag is er een duitje in de zak gedaan wat betreft het proberen weg te vegen van alle Atatürk symbolen in Turkije. De kantine van het Turks parlement huisvestte een schilderij van Mustafa Kemal Atatürk die aan het eten is op zijn schip “Savarona”. Nadat de kantine werd verbouwd, is het schilderij niet meer teruggehangen.

TBMM schilderij kantine Ataturk

Zelfs de schilderij van de beste man bezorgt hun teveel kippenvel. Te triest voor woorden.

25 oktober 2016:

Çanakkale geçilmez!

Een grove fout zou je het kunnen noemen als je niet zou weten wat de AK Partij denkt over Atatürk en de republiek. Premier Binali Yildirim kondigde de bouw van een nieuwe brug (“Çanakkale 1905”) aan, die moet komen in Çanakkale; de historische stad waar de strijd voor een onafhankelijk Turkije ooit was begonnen.

“Canakkale geçilmez” is een beroemde term die de strijd die de Turken hebben gevoerd, symboliseert. Het symboliseert de kracht van Çanakkale en de Turkse onafhankelijkheidsstrijd. Binali Yildirim grapte vandaag dat “Çanakkale wel degelijk te overbruggen is”.

Grappig is het allerminst, maar we weten allemaal waarom ze er zo lacherig over doen.

23 oktober 2016:

Dubbele standaarden ex-parlementsvoorzitters

Mehmet Simsek, Minister van Economische Zaken, zei vorig jaar mei dat de 3 miljard en 300 miljoen Turkse Lira’s die ze spenderen aan voertuigen voor politici, een “zeer klein deel” is van het budget (lees: staatsgeld) en probeerde hiermee de actie goed te praten.

Nu blijkt dat dit extreem hoge bedrag ook nog eens extreem scheef wordt verdeeld over politici. Waar de ex-parlementsvoorzitters van de partijen ANAP, MHP, CHP en DYP, het moeten doen met veel mindere en goedkopere auto’s dan de parlementsvoorzitters van de regerende AK Partij.

Zo rijden de AK Partij lieden in luxe Audi A6 uitvoeringen, terwijl de overigen het moeten doen met een Toyota Corolla of een Renault Fluence.

Het is natuurlijk van den zotte dat er al meer dan een miljard Euro wordt besteed aan auto’s voor politici die niet eens actief zijn, maar dat is dan weer een ander verhaal.

19 oktober 2016:

Zuster in opspraak na foto’s in ziekenhuis

Een zuster van het Istanbul Haseki ziekenhuis is in opspraak gekomen nadat ze op Instagram foto’s deelde met nietsvermoedende patiënten, die ook nog eens werden bespot.

Eren Gencer

De zuster, Eren Gencer, bood haar excuses aan, maar Eksi Sozluk – een van de grootste websites van Turkije – is nog niet tevreden en willen dat ze ontslagen wordt doordat ze de privacy van anderen aantast, mensen belachelijk maakt en haar taken niet goed uitvoert. Dan hebben we het natuurlijk nog niet gehad over de Eed van Hippocrates

18 oktober 2016

Presidentieel systeem

Het Presidentieel Systeem (Başkanlık sistemi)  lijkt de realiteit van Turkije te gaan worden. Volgens premier Binali Yıldırım zal, nadat er gesproken wordt met de oppositiepartijen, een referendum plaatsvinden.

Niet onbelangrijk: tot 30 november is er een verbod op vergadering en betoging. De AK Partij lijkt hiermee misbruik te maken van de noodtoestand in het land.

Tegenstand gemengd onderwijs:

Eigenlijk zouden we dit soort dingen moeten wegwuiven en geen aandacht moeten geven, omdat het zo absurd is. Tevens willen ze ook alleen maar aandacht, dus is het ook niet slim, maar we doen het om te laten zien hoe slecht het eigenlijk gaat in Turkije. Een groep universitaire (!) studenten, hebben een flyer gemaakt en uitgedeeld omdat ze tegen gemengd onderwijs zijn. Ze gebruiken “ohal”, wat de benaming is voor de noodtoestand die momenteel gaande is in Turkije, als woordspeling en willen een verbod op gemengd onderwijs. Het gaat om de volgende flyer:

OHAL_tegen_gemengd_onderwijs

Het gaat hier om een paar studenten van de Faculteit der Theologie van de Istanbul Universiteit, maar het is vooral opmerkelijk omdat iedereen het goed lijkt te vinden dat dit gezegd kan worden. Hoezo tegen gemengd onderwijs? Leven we in een bananenrepubliek ofzo?

17 oktober 2016

Kürk Mantolu Madonna is een van de beroemdste en belangrijkste boeken uit de Turkse geschiedenis. Het boek werd in 1943 geschreven door Sabahattin Ali, die dat deed vanuit zijn cel in de gevangenis.

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je niet geïnteresseerd bent in het boek en dat je het ook niet kent. Dat is niet erg. Wat wel erg is, is dat als je beweert het boek te hebben gelezen en dan onzin gaat verkondigen. Dit gebeurde vandaag in een programma op een Turkse tv-zender waarin Funda Özkalyoncuoğlu en een andere vrouw het hebben over het boek. De vrouw stelt dat ze het boek heeft gelezen en dat het gaat over Madonna. Wanneer de presentator aangeeft dat het boek in 1943 is geschreven, vragen ze zich hardop af: “huh, maar Madonna was toen nog niet eens geboren”.

Facepalm

Als ze doorhebben dat ze fout zitten, begint ze te stotteren en hardop wat dingen te roepen, maar het kwaad is allang geschied. Dit is niet dom, dit is gewoon mensen proberen voor de gek te houden, maar daarna keihard falen.

Waarschuwing: het gehalte plaatsvervangende schaamte is enorm hoog. Kijken op eigen risico.

 

Categorieën
Opmerkelijk
1 reactie
 • Een blik in het alledaagse leven in Turkije (oktober 2016) | bizbize.co
  22 november 2016 at 19:19
  Plaats een reactie

  […] Source link […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close