Doden en gewonden door explosies Koerdische bijeenkomst

Bij twee explosies op een verkiezingsbijeenkomst van de linkse pro-Koerdische partij HDP (Democratische Volkspartij) zijn vrijdag zeker twee doden en circa honderd gewonden gevallen Dit hebben de autoriteiten bekendgemaakt,...

Dit hebben de autoriteiten bekendgemaakt, aldus de zender CNN Türk.

President Recep Tayyip Erdogan noemde de explosies een poging om een vredige stembusgang te ondermijnen. Premier Ahmet Davutoglu heeft aangekondigd de zaak tot de bodem uit te zoeken.

Een ontploffing was slechts 30 meter verwijderd van partijleider Selahattin Demirtas. Hij riep op tot kalmte. Hij zei niet te weten wat de oorzaak van de ontploffing was, maar vermoedt dat provocatie in het spel is.

De minister van Energie zei tegen de zender CNN Türk dat de explosie niet zoals eerder gemeld in een elektrische installatie was.

HDP

In Diyarbakir wonen voornamelijk Koerden. Koerden vormen bijna 20 procent van de 75 miljoen Turken. De HDP is er populair. De partij is een bundeling van links-radicale en Koerdische krachten die voor het eerst aan verkiezingen meedoet.

Als de HDP zondag de hoge kiesdrempel van 10 procent haalt, veranderen de politieke verhoudingen in het parlement van 550 zetels ingrijpend.

Erdogans partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) verliest dan de absolute meerderheid en de HDP kan vele tientallen zetels in de wacht slepen. Bij de presidentsverkiezingen vorig jaar kreeg Demirtas bijna 10 procent.

Lees ook:   Koerdische oppositieleider Demirtas opgepakt
Categorieën
Dossier: Turkse parlementsverkiezingen 2015Turks nieuws & opinie
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close