Devlet Bahçeli: het paard van Troje

Het overgrote deel van de Europeanen zullen zijn naam niet kennen, maar Devlet Bahçeli speelt een enorm grote rol in de huidige hervormingen die de Turkse republiek ondergaat. Bahçeli heeft...
Devlet Bahçeli AKP
Devlet Bahçeli AKP

Het overgrote deel van de Europeanen zullen zijn naam niet kennen, maar Devlet Bahçeli speelt een enorm grote rol in de huidige hervormingen die de Turkse republiek ondergaat. Bahçeli heeft het spel zodanig gespeelt, dat hij nu getypeerd mag worden als het paard van Troje. Hij zal de boeken ingaan als de man die de Turkse republiek eigenhandig heeft gesloopt.

Bahçeli is al sinds jaren en dag de partijleider van de MHP, de nationalistische oppositiepartij die tegenwoordig het verlengde van de AK Partij lijkt te zijn. Niet voor niets noemde de CHP hen “het reservewiel van de AK Partij”.

Vandaag hadden Bahçeli en premier Binali Yildirim een gesprek over een aanpassing in de grondwet. Het ging hier om de partijdigheid van de president. Momenteel is het zo dat de president officieel gezien, geen partij mag aanhangen en / of voortrekken. De president zou volledig onpartijdig en “van en voor het volk” moeten zijn. President Erdogan houdt zich hier niet aan, doordat hij de AK Partij vaak voortrekt en vanuit hun mond praat. Bahçeli heeft blijkbaar gedacht een eind te maken aan alle illegale praktijken en het gewoon te legaliseren. Yildirim en Bahçeli zijn namelijk tot een akkoord gekomen om de grondwet aan te passen en daarna een referendum te houden om de beslissing goed te laten keuren.

Dit is, zoals gezegd, niet de eerste keer. Laten we even terugkijken hoe Bahçeli, de AK Partij en Erdogan heeft geholpen.

2002: Bahçeli helpt de AK Partij de zadel op doordat hij vraagt om vervroegde verkiezingen. Hierdoor wordt de DSP van Bülent Ecevit verslagen door de AK Partij die zo voor het eerst aan de macht komen.

Lees ook:   AK Partij boos; Kılıçdaroğlu blijft regering bekritiseren vanwege verkrachtingen

2007: om president te kunnen worden, had Abdullah Gül 367 stemmen nodig in het parlement. Deze meerderheid kon niet worden behaald zonder de steun van de andere partijen. De CHP stemde tegen, maar Bahçeli kwam Gül tegemoet toen hij aangaf voor te zullen stemmen tijdens de stemmingsronde. Hiermee behaalde de AK Partij en Gül 440 stemmen en kon Gül president worden.

2007: de MHP was tegen het sluiten van de AK Partij, die zich niet hielden aan de grondwet en daardoor in gevaar waren. Een meerderheid, door toedoen van Bahçeli, werd wederom behaald en zo kon de AK Partij gered worden van haar ondergang.

2o12: het omstreden 4+4+4 systeem in het onderwijs kon verwezenlijkt worden met de steun van de MHP en dus Bahçeli. De wet opende zo de weg voor kinderen die nu niet per se naar de reguliere scholen hoefden, maar ook konden kiezen voor de zogenaamde Imam Hatip scholen (religieuze scholen). Wederom was de CHP tegen, maar kon de AK Partij haar gang gaan doordat Bahçeli het besluit steunde.

2013: veranderingen in de grondwet werden mogelijk gemaakt door de steun van de MHP. De AK Partij haalde de meerderheid niet, maar daar was de MHP alweer met een last minute doelpunt.

2014: een omstreden wet die het legaal maakt om buitenlandse soldaten in Turkije te kunnen stationeren werd geaccepteerd. CHP en HDP stemden tegen, de AK Partij en MHP stemmen voor.

2016: net wanneer het leek alsof de AK Partij voor even het presidentieel systeem was vergeten, komt Bahçeli met het voorstel voor een referendum op de proppen. Dit heeft de AK Partij gestimuleerd er werk van te maken en de Turkse republiek nu eens en voor altijd te slopen.

Lees ook:   Dollar op ramkoers, crisis in Turkije dreigt

Al jarenlang wordt beweerd dat Bahçeli een geheim agent zou zijn die kunstmatig in leven wordt gehouden om de AK Partij te helpen. Als je alles op een rijtje zet, dan kan je het helaas niet meer wegwuiven als geblaat.

Devlet Bahçeli MIT

Alparslan Türkes over Bahçeli in een brief aan zijn zoon

Of het waar is of niet: Bahçeli zal altijd herinnerd worden als een nare man die de AK Partij heeft geholpen Turkije kapot te maken.

Categorieën
OpinieTurks nieuws & opinieTurks politiek
1 reactie
 • Devlet Bahçeli: het paard van Troje | bizbize.co
  1 december 2016 at 17:28
  Plaats een reactie

  […] Source link […]

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close