De president met het valse diploma: Erdoğan

In het jaar 1961 startte een discussie tijdens de grondwet onderhandelingen waarin werd besproken of het nodig is dat de president van Turkije afgestudeerd moet zijn en (dus) een...
Recep Tayyip Erdogan geen diploma

In het jaar 1961 startte een discussie tijdens de grondwet onderhandelingen waarin werd besproken of het nodig is dat de president van Turkije afgestudeerd moet zijn en (dus) een diploma moet hebben van het hoger onderwijs. In dit geval is dat gelijk aan HBO of universiteit diploma. Na heel veel gesteggel komt het parlement pas in 1982 tot een beslissing en wordt het in de grondwet opgenomen. De verdediging van de wet komt van Ahmet Karamüftüoğlu, die het volgende zegt: Het is ons goed recht om een bepaald niveau van cultuur en competentie te mogen eisen van iemand die de Turkse staat moet gaan vertegenwoordigen.”

Het proces werd destijds versneld door de staatsgreep die onder Celal Bayar’s presidentschap werd gepleegd. Bayar werd incompetent bevonden en wordt vaak samen met Adnan Menderes verantwoordelijk gehouden voor alle onheil die zich toen in Turkije afspeelde. Vaak wordt ook verwezen naar het feit dat Bayar geen diploma had, wat dus pas vanaf 1982 niet meer mogelijk zou worden. Naast het feit dat de president vanaf toen een diploma moest hebben, moest hij (of zij) ook aan alle eisen voldoen om een parlementariër te mogen worden en minimaal 40 jaar oud zijn. De wet is sindsdien streng nageleefd. Zo streng dat zelfs premier Bülent Ecevit om dezelfde redenen niet de president van Turkije mocht worden.

Celal Bayar

Celal Bayar

We leven nu in een tijdperk waarin alles makkelijk op te vragen en te traceren is. In Turkije lijkt dit echter bewust tegengehouden te worden en dan met name als het om AK Partij leden gaat. De instantie die moet controleren of de president een diploma heeft of niet, is de Hoge Verkiezingsraad (Yüksek Seçim Kurulu). Zij hebben in het verleden bewezen op terugwerkende kracht beslissingen te kunnen nemen die impact hebben. Zo werd Bahattin Şeker, de toenmalige parlementarier van de DYP, aangeklaagd voor het vervalsen van documenten. Şeker was nooit op dienstplicht geweest waardoor hij dus ook nooit parlementariër had mogen worden. De Hoge Verkiezingsraad hief zijn status als parlementariër op waardoor Şeker alsnog op dienstplicht moest. Tevens kon zijn salaris die hij vanaf het begin (1995) tot aan 1999 worden opgevraagd, omdat hij dat überhaupt nooit had mogen krijgen.

Bahattin Şeker

Bahattin Şeker

Ondanks deze voorbeelden lijkt er toch een transitie te zijn in de manier waarop YSK nu te werk gaat. De raad is erg selectief en lijkt haar ogen dicht te doen als het gaat om de AK Partij en dan met name om Recep Tayyip Erdoğan die er van wordt beticht “zijn eigen mensen” op de belangrijkste posities binnen het YSK te hebben gezet.

Lees ook:   Dienstplicht Turken in Europa naar 1000 Euro

Erdoğan

Maar wat heeft Erdoğan hierop te zeggen? Zoals zo vaak probeert hij het van zich af te schudden en zich in te pakken. Erdoğan zei vorige maand: “Ik ben afgestudeerd in het jaar 1981. Toen heette de school nog Aksaray İksisat ve Ticaret en is een jaar erna omgedoopt naar Marmara Universitesi. Mijn toenmalige klasgenoot Emin Arat is nu de rector van de universiteit, dat zegt toch genoeg? Ik heb hem gevraagd mijn diploma uit het archief te halen en door te sturen naar de instanties die erom vragen, want mijn woorden zullen ze toch nooit geloven”

Als je een diploma hebt, dan laat je het zien en ga je je niet proberen in te dekken met dit soort opmerkingen. Vooral niet als je jezelf president noemt.

Overigens is diezelfde Emin Arat enkele dagen geleden aangeklaagd door Ömer Faruk Eminağaoğlu vanwege het helpen van Erdogan om de waarheid te verbergen. In de aanklacht wordt geëist dat Arat afstand moet nemen van zijn positie; in ieder geval totdat het onderzoek naar Erdoğan’s diploma wordt afgerond. Arat is niet de enige: Erdoğan zelf is ook aangeklaagd voor het “vervalsen van documenten en het gebruik ervan”. Mocht Erdoğan schuldig worden bevonden, dan moet hij volgens de wet per direct afstand doen van het presidentschap en riskeert hij een gevangenisstraf.

Emin Arat & Recep Tayyip Erdogan

Emin Arat & Recep Tayyip Erdogan

Erdoğan werd in 2014 ook al eens aangeklaagd door MHP-parlementarier Yusuf Halaçoğlu, nog voordat Erdogan werd verkozen. In Halaçoğlu’s aanklacht staat het volgende: “Om president te kunnen worden, moet je een studie van minstens 4 jaar hebben afgerond. Erdogan zegt dat hij de İktisadi ve İdari Bilimler studie heeft gevolgd. Die studie duurde destijds drie jaar en dus niet vier. In dat geval is de diploma die wordt aangedragen als bewijs, geheel vals.”

Ondanks het feit dat Halaçoğlu dit geheel terecht heeft aangekaart, heeft de Hoge Verkiezingsraad de overwinning van Tayyip bevestigd en hem gebombardeerd tot president.

Lees ook:   Secularisme discussie geopend; slechte tijden in Turkije breken aan

Halaçoğlu hield echter voet bij stuk en deed er een schepje op:

Ik zeg dat de president een valse diploma heeft, maar hij klaagt mij niet aan. Normaal gesproken zou hij voor elk wissewasje al een rechtszaak aanspannen, maar dat doet hij nu niet. In 1981 heb je een bewijs voor het afstuderen gekregen, maar er staat noch een foto, noch een stempel en noch een zegelafdruk op. Op elke andere diploma van de universiteit staan ze er wel, maar bij dat van jou niet. Waarom is de jouwe anders? En daarnaast: hoe kan je afgestudeerd zijn van een universiteit die pas na je studie is opgericht? Ze zeggen dat je een bedrijfseconoom bent, maar je studie heeft daar helemaal niets mee te maken”.

Social media

Op social media stelt men de vraag hoe het kan zijn dat Erdoğan niet weet waar zijn diploma is en hoe hij überhaupt mee heeft kunnen doen aan de verkiezingen als hij vraagt aan anderen om het “uit het archief te halen”. Immers, de Hoge Verkiezingsraad moet het eerst te zien krijgen voordat ze zijn kandidatuur mogen accepteren.

Naar mijn mening is het feit dat we deze discussie moeten houden al voldoende bewijs om te stellen dat Erdoğan nooit president had mogen worden. Los van het feit dat het sowieso niet slim is, is het ook nog eens illegaal. Welkom in het nieuwe Turkije.

Lees ook:   Hoofdredacteur Turkse oppositiekrant opgepakt
Categorieën
OpinieTurks nieuws & opinieTurks politiek
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close