Coalitie onderhandelingen mislukt: vervroegde verkiezingen Turkije

Na bijna twee maanden onderhandelen, hebben de Turkse politieke partijen geen eenheid kunnen vormen voor een coalitie. De winnaar van de verkiezingen, de regerende AK-Partij, heeft de oppositiepartijen niet...
Kilicdaroglu - Davutoglu koalisyon
Kilicdaroglu - Davutoglu koalisyon

Na bijna twee maanden onderhandelen, hebben de Turkse politieke partijen geen eenheid kunnen vormen voor een coalitie. De winnaar van de verkiezingen, de regerende AK-Partij, heeft de oppositiepartijen niet kunnen overtuigen om een minderheids – of tijdelijke coalitie te vormen. De partijleider van voornaamste oppositiepartij van het land, de CHP, heeft gesteld dat de AK-Partij niet happig was om een coalitie te vormen en dat “Turkije de kans om geschiedenis te schrijven heeft weggegooid”.

Iedereen wist dat het moeizaam zou verlopen, maar toch gaven veel journalisten aan dat het uiteindelijk wel zou lukken. Niets bleek minder waar en premier Ahmet Davutoglu maakte gisteren bekend dat de kans op vervroegde verkiezingen nu groter dan ooit is. Kilicdaroglu noemde dit “immoreel” en verkeerd”. Wij denken echter dat het wel de betere optie is. Dit omdat de kans dat een coalitie tussen AKP en CHP zou slagen, nihil was. De twee partijen zijn tegenpolen en de AK-Partij (lees: president Recep Tayyip Erdogan) zou geen baat hebben bij een verdeling van de macht, aangezien de oppositie er alles aan zal doen om Erdogan te laten berechten vanwege de talloze overtredingen die de president al heeft gemaakt. Tevens zou de HDP, de partij die de belangen van de Koerden behartigt, buiten de boot vallen, wat de situatie in het land niet bepaald zou bevorderen. Met de aanhoudende terroristische aanslagen in het land lijkt ons dat geen goed plan.

Overigens heeft president Erdogan al vanaf het begin aangegeven geen coalitie te willen en te opteren voor vervroegde verkiezingen. Hierin lijkt hij geslaagd te zijn, maar het is nog maar de vraag of hij dit keer wel de absolute meerderheid zal krijgen. Mocht dat het geval zijn, dan zal hij het presidentieel systeem willen invoeren om zo zijn machtspositie te versterken.

Lees ook:   Turkse Nederlanders stemmen wederom massaal op Erdogan

Volgens de grondwet kan Erdogan vanaf 23 augustus nieuwe verkiezingen uitroepen als tegen die dag geen coalitie kan worden gevormd. En hij heeft al herhaaldelijk aangegeven dat hij dit ook effectief zal doen. Overigens betekent dit ook dat de Turken in Europa wederom naar de stembus mogen gaan mochten de verkiezingen plaatsvinden.

Categorieën
Dossier: Turkse parlementsverkiezingen 2015Turks nieuws & opinieTurks politiek
1 reactie
 • jos van veen
  14 augustus 2015 at 11:50
  Plaats een reactie

  daar heeft Erdogan dan ook alles op alles voor gezet.
  Hij wil nu met overdonderende meerderheid worden gekozen..Hij heeft immers voor zijn gevoel grote dingen gedaan..( ja, allerlei onzin geensceneerd..en mensen doodmaken. Koerden treiteren, politiek intern en extern rommel trappen)

  De gevolgen worden navenant. Dictatuur

  Als dat niet gebeurt ook..Erdogan zal NOOIT democratiseren en blijven stoken ten koste van de Turken en Koerden zelf..

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close