Censuur op Eksi Sozluk voor Erdogan’s assistent

Yusuf Yerkel baarde vorig jaar opzien toen hij in de Turkse stad Soma een mijnwerker die al op de grond lag, meerdere malen schopte. Yerkel was toen de assistent...
Yusuf Yerkel schop

Yusuf Yerkel baarde vorig jaar opzien toen hij in de Turkse stad Soma een mijnwerker die al op de grond lag, meerdere malen schopte. Yerkel was toen de assistent van de toenmalige premier Recep Tayyip Erdogan. De mijnwerker, Erdal Kocabıyık, deed mee aan het protest tegen Erdogan omwille van de 301 mijnwerkers die omkwamen door een mijnongeluk. Erdogan en zijn konvooi aan beveiligers bezochten Soma om te kijken hoe het er aan toe ging, maar werden getrakteerd op een protest van omstanders die het niet konden verkroppen dat de overheid nalatig was geweest bij de veiligheidschecks van de mijnen, die geprivatiseerd zijn.

Erdogan en zijn partij werden bekritiseerd, maar het was Yusuf Yerkel die het hevigst werd geprotesteerd. Zelf vicepremier Bülent Arınç nam afstand en veroordeelde de actie: “Ik kan zo’n schop niet verdedigen… waarom zou je iemand die op de grond ligt schoppen? Dat hij een rapport heeft gekregen is ook tragisch”. Met dat laatste doelde hij op het feit dat Yerkel een doktersrapport van een week kreeg omdat hij zijn voet had bezeerd (!). Hierdoor hoefde hij een week niet te werken.

Ook (en eigenlijk vooral) op Ekşi Sözlük werd korte metten gemaakt met de man. Ekşi Sözlük is een van de meest bezochte websites van Turkije en heeft een groot bereik, waardoor de website vaak het doelwit is van beroemde mensen die de schade beperkt willen houden na een uitglijder. Eerder spanden o.a. Adnan Oktar en Nihat Doğan al een rechtszaak aan tegen de site en nu schaart Yerkel zich ook in die rij. Gisteren werd op de site bekendgemaakt dat er vanwege een rechterlijke uitspraak, artikelen over Yerkel zijn verwijderd.

Yusuf Yerkel Eksi Sozluk

Censuur op Eksi Sozluk

De schrijvers op Ekşi Sözlük waren woedend en hebben nu wederom pagina’s vol teksten geschreven over het besluit en de persoon zelf. Jammer dat mensen niet door hebben dat censuur geen optie is en juist averechts werkt. Jammer ook dat censuur nog steeds een optie is in een “democratisch” land.

Lees ook:   Moskou verdenkt Erdogan persoonlijk van oliehandel met IS

Overigens is Yerkel nog steeds actief in de politiek. Momenteel is hij een van de adviespersonen van premier Ahmet Davutoğlu.

Categorieën
Turks nieuws & opinie
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close