Bülent Arınç haalt uit naar Erdoğan

De voormalig vicepremier van Turkije en de medeoprichter van de AK Partij, Bülent Arınç, heeft hard uitgehaald naar president Erdoğan. Dit naar aanleiding van Erdoğan’s woorden over het besluit...
Bulent Arinc foto

De voormalig vicepremier van Turkije en de medeoprichter van de AK Partij, Bülent Arınç, heeft hard uitgehaald naar president Erdoğan. Dit naar aanleiding van Erdoğan’s woorden over het besluit van het Constitutioneel Hof om de journalisten Erdem Gül en Can Dündar vrij te laten, waarin hij aangaf het besluit niet respecteren.

Arınç

Bülent Arınç sprak tijdens een panel op de Bilkent Universiteit, waarin hij onder andere de vragen van studenten beantwoorde. Tevens gaf hij zijn mening over de situatie in Turkije. Zo noemde hij het besluit van het Constitutioneel Hof een correct besluit en gaf aan dat ie hun “steunt”. Daarnaast zei hij: “het is niet mogelijk om de nu de grondwet te gaan bestrijden. Je hebt zelfs een eed afgelegd waarin je zwoer het te allen tijde te respecteren en daar dien je je dan ook aan te houden.”

Bulent Arinc Bilkent

Studenten stelden veel vragen tijdens het panel met Bülent Arınç

Verder gaf Arınç antwoord op vragen vanuit het publiek. Zo werd gevraagd hoe hij kijkt naar de corruptieschandalen, waarna hij reageerde door te stellen dat het “onmogelijk is om het helemaal uit te sluiten in een wereld waar alles draait om geld”.

Corruptieschandalen

Arınç ligt al sinds de zogenaamde 17 december corruptieschandalen in de clinch met Erdoğan. Eerder gaf Arınç al aan dat de president zich niet moest bemoeien met de regering en kreeg hij het aan de stok met de burgemeester van Ankara, Melih Gökçek. Burgemeester Gökçek vroeg premier Ahmet Davutoğlu om Arınç te ontslaan, omdat hij zich zou laten leiden door de parallele staat van Fethullah Gülen. Arınç gaf toe geïnspireerd te zijn door Gülen, maar beschuldigde Gökçek vervolgens van huichelarij en corruptie, en dat hij deze informatie na de aanstaande verkiezingen zou openbaren. De politie van Ankara begon hierna een crimineel onderzoek naar zowel de vicepremier als de burgemeester van Ankara.

Lees ook:   Liveblog: staatsgreep in Turkije; Erdogan roept op tot oorlog via Facetime

 

Categorieën
Turks nieuws & opinieTurks politiek
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close