Al 1845 rechtszaken wegens beledigen Erdoğan

De Minister van Justitie, Bekir Bozdağ, heeft tijdens het Begrotingsdebat in het parlement bekendgemaakt dat er tot heden 1845 rechtszaken zijn aangespannen wegens het beledigen van president Recep Tayyip...
Erdogan beledigen mag niet

De Minister van Justitie, Bekir Bozdağ, heeft tijdens het Begrotingsdebat in het parlement bekendgemaakt dat er tot heden 1845 rechtszaken zijn aangespannen wegens het beledigen van president Recep Tayyip Erdoğan. Dit is in Turkije bij wet verboden.

Straffen

Wat opvalt is dat het grootste aantal rechtszaken aangespannen zijn tegen journalisten en politici. In 2015 belandden 28 mensen in de gevangenis, waarvan 19 journalisten en 2 karikaturisten. Alles bij elkaar opgeteld kregen zijn een celstraf van meer dan 21 jaar. Hier bleef het echter niet bij. Een enkeling kreeg een boete waarbij hij meer dan 100.000 Lira (omgerekend 30.000 Euro) schadevergoeding aan Erdoğan moet betalen.

Overigens zijn de rechtszaken die worden aangespannen jegens parlementariërs, in de wachtrij gezet. Dit omdat alle Turkse parlementariërs bij wet onschendbaar zijn en dus niet kunnen worden vervolgd. Pas als ze geen parlementariër meer zijn, zullen de rechtszaken verdergaan.

Ook kinderen die naar de middelbare school gaan, zijn aangeklaagd. In een paar gevallen werden ze zelfs uit hun les geplukt door de politie.

Statistieken

De zogenaamde “beledigingswet” is overigens niet nieuw, maar werd totdat de AK Partij aan de macht kwam, nauwelijks gebruikt.

In de zeven jaar dat Abdullah Gül president was, werden er 1359 rechtszaken aangespannen waarvan er 8 werden opgepakt. Ahmet Necdet Sezer die tussen 2000 en 2007 de president van het land was, spande er ‘maar’ 28 aan.

Erdoğan zit er dus met 1845 rechtszaken in slechts anderhalf jaar tijd al ruim overheen.

Lees ook:   Vals spel tijdens referendum zorgt voor pyrrusoverwinning AK Partij
Categorieën
Turks nieuws & opinieTurks politiek
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close