AK-Partij verliest meerderheid; HDP passeert 10% grens

De AK-partij (AKP), partij van oprichter en huidige president Recep Tayyip Erdogan, heeft vandaag bij de parlementsverkiezingen de absolute meerderheid in het parlement verloren. Het is de eerste keer...
Turkse verkiezingen 2015 uitslagen
Turkse verkiezingen 2015 uitslagen

De AK-partij (AKP), partij van oprichter en huidige president Recep Tayyip Erdogan, heeft vandaag bij de parlementsverkiezingen de absolute meerderheid in het parlement verloren. Het is de eerste keer sinds het bestaan van de AK-Partij, dat het niet alleen zal gaan regeren.

De partij komt uit op 259 zetels. Dat zijn 17 zetels te weinig om alleen te mogen regeren. Wel kwam de AK-partij als grootste partij uit de bus.

Verkiezingsuitslag Turkse verkiezingen 2015

Verkiezingsuitslag Turkse verkiezingen 2015

Deze uitslag betekent een nederlaag voor president Erdogan persoonlijk. Hij wilde het staatsbestel aanpassen om meer macht naar zich toe te kunnen trekken. Maar daarvoor had zijn partij tenminste 330 zetels moeten behalen.

In 2011 behaalde de AK-Partij nog 49.83% van de stemmen. Dat is nu fors verminderd naar 40.73% van de stemmen. Absoluut gezien behaalde de AKP in 2011, 21.399.082 miljoen stemmen. In 2015 behaalde het 18.705.553 miljoen stemmen.

De pro-Koerdische HDP is de absolute winnaar van deze verkiezingen. Ze doorboorden de 10% drempel en zullen de partij met 79 parlementariërs, vertegenwoordigen. Ook de tweede grootste oppositiepartij van het land, de MHP, kreeg meer stemmen dan in het jaar 2011.

Het aantal zetels per partij:

Milletvekili dagilimi 2015 Türkiye Seçimler

276 zetels zijn nodig voor een absolute meerderheid

AK-Partij

Premier Ahmet Davutoglu gaf eerder in een meeting te Hatay aan dat als hij niet alleen zou kunnen regeren, hij ontslag zou nemen. De vraag is of dat nu ook echt gaat gebeuren. In de beruchte balkon toespraak van Davutoglu, dat voorheen het podium voor Erdogan’s overwinningstoespraken was, was de minst bejubelde tot nu toe. Davutoglu vertelde dat het grootste deel van Turkije nog steeds voor de AK-Partij kiest en dat ze sterker dan ooit zijn, maar het gezicht van zijn handlangers spraken een andere taal. Niet gek ook als je ziet hoe groot het verlies is dat de partij heeft geleden.

Lees ook:   "Premier Ahmet Davutoğlu op het punt om ontslag te nemen"

Hier beneden een vergelijking met de verkiezingen in 2011:

 

Vergelijking verkiezing Turkije 2011 met 2015

Vergelijking verkiezing Turkije 2011 met 2015

Waarom verloor AKP stemmen en stijgt de HDP?

We kunnen zien dat het grootste deel van de HDP stemmers, afkomstig zijn van de AK-Partij. Dit vanwege de steeds slechter wordende relatie tussen de Koerden en Erdogan. Ook heeft een klein deel van de CHP-stemmers ervoor gekozen om op de HDP te stemmen, zodat de AK-Partij niet de absolute meerderheid zou krijgen. Mocht de HDP namelijk onder de drempel blijven, dan zouden alle stemmen op het conto van de AK-Partij geschreven worden, waardoor een meerderheid in het parlement vanzelfsprekend zou zijn geweest.

Daarnaast heeft de AK-Partij steken laten vallen in haar economische beleid en is het keer op keer negatief in het nieuws gekomen door de vele omkoopschandalen. Ondanks dit feit heeft het toch wel meer dan 40% van de stemmen binnengesleept. Dat is op z’n zachtst gezegd, knap te noemen.

Coalitie

Wat zal er nu gebeuren in Turkije? Simpel: de AK-Partij kan niet meer alleen regeren en moet dus een coalitie aangaan met ofwel de CHP, HDP of MHP. De nationalistische MHP lijkt de voornaamste kandidaat, omdat zij ideologisch gezien het dichtstbij de AKP staan. Ondanks het feit dat alle partijen, vóór de verkiezingen, hebben gezegd dat ze niet met premier Davutoglu’s partij willen regeren, lijkt dit wel te gaan gebeuren. HDP leider Selahattin Demirtas heeft gezworen niet te gaan regeren met de AK-Partij, terwijl CHP-leider Kemal Kiliçdaroglu “voor elk idee open staat”. CHP is de grootste oppositiepartij in het land en zal worden tegengewerkt door de regering, is de verwachting.

Lees ook:   Negen journalisten van Cumhuriyet krant zijn opgepakt

Mochten de partijen er onderling niet uitkomen met de AK-Partij, dan zal er een minderheidskabinet gevormd kunnen worden. CHP, HDP en MHP gecombineerd halen de absolute meerderheid, waardoor dit ook een serieuze optie lijkt. Hoe het ook zij; we gaan het zien.

Categorieën
Dossier: Turkse parlementsverkiezingen 2015Turks politiek
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close