AK-partij stevent af op absolute meerderheid

Met meer dan 80% van de stemmen geteld, lijkt de AK-partij af te stevenen op de absolute meerderheid. De Koerdische oppositiepartij lijkt namelijk onder de drempel van 10% te...
AK Parti Erdogan
AK Parti Erdogan

Met meer dan 80% van de stemmen geteld, lijkt de AK-partij af te stevenen op de absolute meerderheid. De Koerdische oppositiepartij lijkt namelijk onder de drempel van 10% te gaan vallen, waardoor het aantal parlementariërs dat zij zouden krijgen, direct naar de grootste partij (en dus de AK-partij) gaan. Dat zou dan betekenen dat ze meer dan 367 zitjes zullen krijgen, waardoor de absolute meerderheid een feit is en dus een referendum plaats kan vinden.

Voorlopige uitslagen herverkiezingen Turkije 2015 1 november

Voorlopige uitslagen herverkiezingen Turkije 2015 1 november

Het verschil tussen de verkiezingen van een paar maanden terug en nu is immens. Waar de partij van Davutoglu naar 285 zitjes daalde, zit de AK-partij, na 80% van de stemmen, al op 320 zitjes. Dit is genoeg om alleen te kunnen regeren, maar er bestaat dus een grote kans dat ze er nog meer zullen krijgen omdat de HDP onder de drempel komt. Uiteraard is dit een droomscenario voor de AK-partij; een waar ze overigens zelf niet op hadden gerekend. Dit omdat Erdogan zelf al aangaf dat er een grote kans was dat er een coalitie uit zou rollen. Hiermee krijgen eigenlijk alle enquêteurs ongelijk. Ook zij gaven in hun prognoses aan dat de kans dat AKP in haar eentje zou regeren, nihil was.

De tweede grootste oppositiepartij in het land, de MHP, lijdt samen met de HDP de grootste verliezen. Zij verliezen respectievelijk 3% en 4% aan stemmen, die allemaal naar de AK-partij lijken te gaan. De grootste oppositiepartij, de CHP, lijkt iets meer stemmen te krijgen dan voorheen, maar dat is niet genoeg om de AK-partij tegen te kunnen houden.

Lees ook:   Vals spel tijdens referendum zorgt voor pyrrusoverwinning AK Partij
Categorieën
Dossier: Turkse parlementsverkiezingen 2015
1 reactie
 • Hup Holland
  1 november 2015 at 23:58
  Plaats een reactie

  Met behulp van ”Westerlingen” Gezamenlijk deden alle partijen hun best om Erdogan’s Ak Partij aan de grond te krijgen, tevergeefs!

  50 % van de kiezers hebben voor Erdogan’s partij gekozen. Nou democratischer kan het niet. Nergens in de wereld verlopen de verkiezingen nog democratischer. Dat is inmiddels overduidelijk en niet eens ter sprake onder de tegenstanders.

  1 op de 2 Koerden en Turken hebben weer gekozen voor ERDOGAN’s AK Partij. Erdogan nu live op tv. Echt leuk en spannend. 1 op de Turken op straat om het te vieren. Dat Erdogan dit zo kan meemaken , nu na 13 jaar; STAANDE OVATIE!!!! GEFELICITEERD!!!!!

  Jaloezie en haat heeft geen zin. Erken het maar en niet gaan huilen (met SMOESJES) als kinderen.

  Respecteert u trouwens andermans voorkeur? Feliciteer dan de AK Partij voorstanders met hun overwinning!

  Meet niet met dubbele maten. Of bent u zelf wel een dictator? Met 50 % overwonnen verkiezing in Turkije is niet niks. Europa kent geen vergelijkbare, naar mijn weten.
  Nou Europa kan veel leren van Turkije.

  ACCEPTATIE, DEMOCRATIE , SAAMHORIGHEID zijn hierbij de kernwoorden

 • Plaats een reactie

  *

  *

  Like TurksGeluid

  Ook interessant...

  Close