Ahmet Davutoğlu stapt op na machtsstrijd met Erdoğan; wat nu?

Ahmet Davutoğlu’s laatste woorden waren voornamelijk bedoeld om zijn plekje binnen de AK Partij te behouden. Hij sprak van “een geweldige overwinning tijdens de laatste verkiezingen” en hamerde erop dat hij...
Ahmet Davutoglu ontslag

Ahmet Davutoğlu’s laatste woorden waren voornamelijk bedoeld om zijn plekje binnen de AK Partij te behouden. Hij sprak van “een geweldige overwinning tijdens de laatste verkiezingen” en hamerde erop dat hij en zijn kompanen uitstekend werk hebben geleverd tijdens zijn bewind. Zijn stemtoon en gezichtsuitdrukking vertelden echter wat anders: Davutoğlu was emotioneel en aangeslagen.

Dat is natuurlijk ook niet heel gek. Je moet je voorstellen dat jij meerdere universiteiten hebt afgerond en de premier van een groot land bent. Doordat jij geen marionet wil zijn, maar de president jou wel op die manier ziet, word je gedwongen om ontslag te nemen. De vraag is natuurlijk: waarom gaat Davutoğlu niet de strijd aan met Erdoğan? Heeft hij zelf ook dingen te verbergen?

Wie wordt de opvolger?

Wat er allereerst gaat gebeuren staat vast: op 22 mei komen AK Partij leden tijdens het congres bij elkaar en zullen hun nieuwe leider gaan kiezen. Uiteraard zal dit slechts een formaliteit zijn, aangezien president Erdogan, die onpartijdig hoort te zijn, zijn marionet naar voren schuiven.

De drie voornaamste kandidaten van Erdogan zullen zijn:

 • Bekir Bozdağ; oud-minister en slijmbal van Erdoğan
 • Binali Yildirim; oud-minister en slijmbal van Erdoğan
 • Berat Albayrak; de schoonzoon van Erdoğan

Als het Albayrak wordt, dan is de dictatuur officieel een feit. Erdoğan liet zijn schoonzoon de Minister van Energie worden, waardoor hij zo alle deals natuurlijk binnen kon laten halen en in zijn eigen portemonnee stoppen. Hij is naar mijn mening de grootste kandidaat voor het marionetschap aangezien hij het makkelijkst te manipuleren is. Als het een van de overige twee wordt, dan is dat alleen maar omdat Albayrak voor nu te licht bevonden zal zijn. Bozdağ en Yildirim hebben meer aanhang in de Turkse politiek.

Lees ook:   "Premier Ahmet Davutoğlu op het punt om ontslag te nemen"

Ahmet Davutoğlu gaf vandaag aan dat bepaalde dingen “tegen zijn principes indruist”. Een van die dingen is het zogeheten presidentieel systeem waar Erdoğan van moet kwijlen. Met een van deze drie mensen aan het roer kan hij zijn snode plannen waar maken; iets dat hij met (lees: via) Davutoğlu niet voor elkaar kreeg.

Wat gaat de AK Partij nu doen?

De oppositiepartijen MHP, CHP en HDP spelen een sleutelrol in dit gebeuren. Om het presidentieel systeem in te kunnen voeren heeft de AK Partij twee keuzes:

 1. Een referendum zonder dat er vervroegde verkiezingen plaatsvinden
  • Vereiste: de AK Partij moet de meerderheid krijgen. CHP en HDP (hoogstwaarschijnlijk) zullen hier niet aan mee willen doen. De MHP is AKP’s enige hoop. Mocht Devlet Bahçeli aanblijven als partijleider van MHP, dan zal een referendum niet heel raar zijn. Bahçeli is vaak de redder in nood van de AK Partij en ik vind het dan ook helemaal niet raar dat het congres van MHP is geblokkeerd door de rechter. Bahçeli zou verslagen worden door Meral Akşener, maar ik heb het vermoeden dat Erdoğan daar een stokje voor heeft laten steken.
  • Vereiste: mocht het referendum plaatsvinden, dan moet meer dan 50% “JA” stemmen. Ik acht die kans aanwezig, maar minder groot dan een “NEE”.
 2. Vervroegde verkiezingen
  • Erdoğan weet dat de HDP momenteel zeer laag scoort in de peilingen. Een verkiezingsresultaat van minder dan 10% resulteert in het feit dat deze stemmen automatisch worden overgeheveld naar de AK Partij. Hiermee zouden ze de meerderheid in het parlement kunnen krijgen dat nodig is voor een referendum (of zelfs een absolute meerderheid waarna de grondwet aangepast kan worden).
   • Dit zal zeer bloedig worden, vrees ik.
Lees ook:   Erdogan laat journalist Can Dündar arresteren

Hoe we het ook wenden of keren: de absolute verliezers zullen Turkije en het Turkse volk worden.

Categorieën
OpinieTurks nieuws & opinieTurks politiek
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close