23 april: Nationale “Feest van de Kinderen” dag

Het is vandaag 23 april; dat wil zeggen dat het de nationale “Feest van de Kinderen” dag is (23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı).  Op 23 april 1920...
23 Nisan
23 Nisan

Het is vandaag 23 april; dat wil zeggen dat het de nationale “Feest van de Kinderen” dag is (23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı). 

Op 23 april 1920 vond de eerste en grootste zitting plaats van de Nationale Vergadering van de Turkse Republiek. De onafhankelijkheid werd bevestigd; de oprichting van het Turks Parlement. Daarom heeft Atatürk (de oprichter van Turkije) besloten om dit jaarlijks te vieren.

Voor Atatürk waren kinderen heel erg belangrijk. Bekende uitspraken van Atatürk zoals “De kinderen zijn onze toekomst” of “Het Kind van vandaag, is morgen bestuurder van het land” onderstrepen zijn liefde voor de kinderen. Atatürk riep deze dag uit tot een nationale herdenkingsdag voor alle kinderen die tijdens de Eerste Wereldoorlog en de oorlog voor de nieuwe Turkse staat zijn omgekomen. Ten slotte wil hij ieder jaar op 23 april alle kinderen in het zonnetje zetten want de toekomst, dat zijn zij! In 1979 werd het Kinderfeest door UNESCO (vroeger Unicef) uitgeroepen tot Internationaal Kinderfeest. Sindsdien wordt het internationaal gevierd. Jaarlijks komen er kinderen uit verschillende landen bijeen om deze dag gezamenlijk te vieren.
Ataturk en kinderen

Ataturk en kinderen

Op de dag van het Internationale Kinderfeest (23 april), zijn alle kinderen van de basisschool in Turkije vrij van lessen. In het hele land worden er verschillende festiviteiten georganiseerd speciaal voor de kinderen.
Tegenwoordig zijn de festiviteiten, door toedoen van de huidige AK Partij regering, heel wat minder geworden. De partij van Erdogan probeert alles dat is gemaakt en bedacht door Atatürk, weg te halen.
Lees ook:   De oprichting van de Turkse republiek: Sevr vs. Lozan (Verdrag van Sèvres vs. Verdrag van Lausanne)
Categorieën
Overig nieuws & opinieTurks nieuws & opinieTurkse geschiedenis
Nog geen reacties

Plaats een reactie

*

*

Like TurksGeluid

Ook interessant...

Close